Vijest

Završen prekršajni postupak za nošenje uniformi protiv 13 članova organizacije “Sveti Georgije”

11. Februara 2022.16:26
U nastavku postupka za prekršaj zabrane nošenja uniforme 8. januara, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske, pred Osnovnim sudom u Brčkom svjedočili su član grupe “Sveti Georgije” iz Lončara Srđan Letić i policajac Miroslav Gulajić.


Osnovni sud u Brčkom. Foto: BIRN BiH.

Gulajić je ispričao sve što se događalo tokom obilježavanja Dana Republike Srpske na spomen-obilježju srpskim braniocima u Brčkom, istaknuvši da je 8. januara ove godine bio vođa sektora fizičkog obezbjeđenja Opće policije te da je bio zadužen da napravi sigurnosni pojas kod pomenutog spomenika.

“Stajao sam i promatrao obilježavanje. Članovi ove grupe su došli od strane graničnog prelaza, jednoobrazno obučeni u dukseve ‘Sveti Georgije’ na kojima je pisalo Rusija. Neki od njih su imali crvene beretke”, rekao je Gulajić.

On je na suđenju dobio na uvid i fotografije ove neformalne skupine s obilježavanja Dana Republike Srpske, na kojima je pokušao prepoznati određena lica, ali je potvrdio samo Letića.

Na pitanje ovlaštene osobe Policije Brčko Distrikta da li se mogao steći dojam nacionalne nesigurnosti, kao i je li bilo ponašanja koja bi ukazivala na rat, Gulajić je odgovorio da takvo nešto nije primijetio.

Prikazani su i videozapisi sa obilježavanja Dana Republike Srpske 8. januara u Brčkom, na kojima se vide članovi grupe “Sveti Georgije”, kako pale baklje te pjevaju pjesme.

Marko Pisarević, branilac Letića i grupe, predočio je Sudu duskerice koje su nosili tu večer, te tražio od Gulajića da odgovori na pitanje je li primijetio nešto vojno u ponašanju grupe ili nešto što bi asociralo na ratna dešavanja. Gulajić je odgovorio da nije.

Na ovom ročištu Srđan Letić je predstavio grupu “Sveti Georgije” te pojasnio da su oni drugari koji su u posljednje dvije godine učestvovali u oko 200 humanitarnih akcija na području Republike Srpske i Federacije.

“Grb Svetog Georgija smo stavili, jer je to slava većine nas, a natpis Rusija je zato što mi kao drugovi volimo Rusiju. Što se tiče crvene beretke, ona nije nikakva zvanična kapa neke institucije ili organizacije. Te kape smo kupili u Lončarima na pijaci”, kazao je Letić te još jednom ponovio da se ne osjeća krivim za ovo djelo, a to je danas ponovilo i preostalih 12 članova.

Prekršajnim postupkom za kršenje odredbe Zakona o mirnom okupljanju, prema kojem učesnici ne smiju nositi uniforme, oznake ili druga obilježja kojima se poziva ili podstiče na oružani sukob ili nasilje, kršenje ljudskih prava i sloboda i posebnih manjinskih prava i sloboda drugih lica, nacionalnu, rasnu, rodnu, vjersku ili drugu diskriminaciju, mržnju i netrpeljivost, obuhvaćeni su Srđan Letić, Mladen Stevanović, Siniša Stevanović, Dejan Žarkić, Lazar Stjepanović, Ilija Stjepanović, Saša Ignjić, Marko Marković, Ognjen Žarkić, Mladen Đorđić, Milorad Savić, Siniša Marković i Andrej Kalajdžija.

Ovlaštena osoba Policije Brčko Distrikta tražila je da se oni osude, dok je branilac Pisarević rekao da ovakvo prekršajno djelo nema osnova, te tražio da se postupak obustavi, odnosno da budu oslobođeni krivice.

Sudija Nebojša Savić kazao je da će sudsku odluku donijeti u roku od osam dana, kada još jednom dodatno pregleda sve materijalne dokaze.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala da ova humanitarna organizacija nije registrovana i da je Srđan Letić ranije osuđivan, kao i da neki članovi odaju počast Ratku Mladiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH.

Osnovni sud u Brčkom osudio je krajem januara Srđana Letića i Sinišu Stevanovića za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Cvijetinu Sofrenoviću, dok je Mirko Bjelović negirao krivicu i njemu će se nastaviti suđenje.

Srđan Letić je osuđen na šest mjeseci zatvorske kazne, a Siniša Stevanović na jedan mjesec i 15 dana, dok je trećeoptuženi Mirko Bjelović odbio krivicu.

 

Maja Nikolić