Suđenje

Počelo suđenje ministru Selmi Cikotiću zbog zloupotrebe položaja

15. Februara 2022.16:43
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Državnog tužilaštva počelo je suđenje Selmi Cikotiću, aktuelnom ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine, optuženom za zloupotrebu položaja te da je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju ministra odbrane, oštetio državni budžet za oko 9,7 miliona konvertibilnih maraka (KM) i time pribavio drugome imovinsku korist u iznosu preko 4,1 miliona maraka.

Selmo Cikotić. Foto: BIRN BiH

Optuženog Cikotića optužnica tereti da je u vremenskom periodu od 30. decembra 2009. do 17. jula 2011. godine u Sarajevu, kao ministar odbrane, po prethodnom dogovoru sa, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra i drugim licima, u cilju pribavljanja koristi, iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” d.o.o. Zagreb.

Kako se navodi, Cikotić je iskoristio svoj službeni položaj, na način da je protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom koja će i dalje služiti za potrebe odbrane od marta 2008. godine, i Odlukama Predsjedništva BiH donio i potpisao dvije Odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri Rješenja o isporuci municije te je zaključio četiri Aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih tokom 2003. i 2004. godine.

Ugovori su, prema optužnici, potpisani između ranijih entitetskih ovlaštenih organa i preduzeća “Scout” d. o.o. Zagreb, čiji je osnovni smisao bio prodaja zastarjelog i neperspektivnog oružja i municije, smanjivanja zaliha oružja i municije u skladištima, te smanjivanje troškova održavanja.

Cikotić je, prema Tužilaštvu BiH, u ime Ministarstva kojim je rukovodio, zaključujući Anekse, bez da je informisao zamjenike ministara, kojima se šalju na parafiranje svi akti koje potpisuje ministar, smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu, a sve kako bi udovoljavao zahtjevima preduzeća “Scout” d.o.o. Zagreb.

“Bez da je prethodno izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu odbrane o osnovanosti zahtjeva kupca, postupajući tako isključivo u interesu kupca, na koji način je omogućio sticanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4.111.725,61 KM i prouzrokovao štetu po Budžet institucija BiH u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 9.709.468,04 KM”, navodi se u optužnici.

Iznoseći uvodnu riječ, tužilac Tužilaštva BiH Mladen Furtula je kazao da će se dokazati da je Cikotić počinio krivičnopravne radnje koje su opisane u optužnici i da će Sudsko vijeće imati priliku kroz dokaze spoznati jasnu činjeničnu i pravnu sliku koje će biti dovoljne za donošenje presude.

Kako je rekao, optuženi je potpisivao nove Anekse ugovora, u kojima se roba mijenja i koji nisu u skladu sa ranijim ugovorima. Prema njegovim riječima, postoje slučajevi gdje ministar donosi odluke o zamjeni robe i prije zvaničnog zahtjeva firme za zamjenu.

“Od marta do septembra 2010., kontinuirano se vrši izvor i preuzimanje vojne opreme i municije, gdje predstavnici firme dolaze u skladište, biraju šta je bolji kvalitet i na osnovu toga šalju zahtjev Ministarstvu”, kazao je tužilac i dodao da optuženi zaključuje anekse bez da je prethodno tražio saglasnost Predsjedništva BiH.

Tužilac navodi da će vještak vojne tehnologije ukazati na razlike opreme koja je prodana i koja se različito navodi u Aneksima.

U ovoj fazi krivičnog postupka, Odbrana nije iznosila uvodnu riječ, osim što je ukazala da je optužnica prema njihovom mišljenju komplikovana i nejasna.

“Ja nisam mogao shvatiti koje se radnje stavljaju na teret optuženom”, rekao je advokat Fahrudin Ibrišimović.

Prvi svjedoci Tužilaštva BiH bit će saslušani 22. februara.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija