Vijest

Zatraženo izricanje disciplinske mjere protiv Mirsada Bilajca

14. Februara 2022.15:49
Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zatražio je da se glavni tužilac Bosansko-podrinjskog kantona Mirsad Bilajac proglasi odgovornim i da mu se izrekne adekvatna disciplinska mjera za nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti, kao i neopravdano propuštanje da postupi po odlukama Vijeća.

Mirsad Bilajac, glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona. Foto: BIRN BiH

Ured je zatražio da se Bilajac oglasi odgovornim i da mu se izrekne adekvatna disciplinska mjera zbog neuspostavljanja automatskog sistema raspodjele predmeta (TCMS) i neprovođenja provjera u vezi sa zaštitom tajnih podataka, a tužitelj Bilajac smatra da nema nemara i nepažnje u njegovom postupanju.

U disciplinskoj tužbi se navodi da je on, koji se na poziciji glavnog tužioca u Goraždu nalazi od 2008., najmanje u posljednjih pet godina propustio da osigura automatsku raspodjelu predmeta uprkos zaključcima VSTV-a iz 2014. i Pravilniku o TCMS-u.

Disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević je kazala kako je moguće da manuelna raspodjela predmeta, kakva se vodi u Tužilaštvu Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), obezbjeđuje ravnomjernu raspodjelu predmeta, ali da se ne obezbjeđuje nezavisnost i objektivnost na taj način.

“Manuelna raspodjela predmeta je apsolutno suvišna i nepotrebna. Napominjem da zaključak VSTV-a iz 2016. godine sadrži napomenu da je nepostupanje disciplinski prekršaj. Tuženi je propustio obezbijediti automatsku raspodjelu predmeta. Smatram da je ovim načinjen disciplinski prekršaj”, navela je Kurspahić-Nadarević.

Prema drugoj tački tužbe, Bilajac u najmanje posljednjih pet godina nije obezbijedio da se pokrenu sigurnosne provjere za zaposlene koji rukuju tajnim podacima.

Prema riječima disciplinske tužiteljice, utvrđeno je da nije donesena lista radnih mjesta, te nije imenovan sigurnosni službenik i rukovodilac. U ovom slučaju glavni tužitelj je propustio da uputi zahtjev za sigurnosnu provjeru zaposlenika.

“UDT smatra da je tuženi prekršio obavezu Zakona o tajnim podacima te je ostvario obilježje disciplinskog prekršaja. Cijeneći stepen odgovornosti i težinu prekršaja, predlažemo da se tuženi oglasi odgovornim i da mu se izrekne adekvatna disciplinska mjera”, izjavila je Kurspahić-Nadarević.

Tuženi Bilajac smatra da, na osnovu svega navedenog, nema nemara i nepažnje u njegovom postupanju. Kako je kazao, automatska raspodjela predmeta ima za cilj da se izbjegnu zloupotrebe, te da u njegovom slučaju nema štete jer se radi o najmanjem tužilaštvu.

“Upisničar dijeli predmete po dežurstvima. VSTV je znao i bio saglasan da se na ovaj način vodi raspodjela predmeta (…) Ovim načinom rada povećao sam efikasnost, ostvaren je strateški cilj Tužilaštva. Vijeće je prihvatilo moj način rada. Smatram svoj način rada opravdanim, a ne nemarom”, rekao je Bilajac, naglasivši kako je disciplinska tužba neosnovana.

Govoreći o drugoj tački disciplinske tužbe, Bilajac je kazao da nikada nisu dobili pismo Ministarstva sigurnosti gdje su navedene obaveze kako bi se implementirao zakon. Prema njegovim riječima, nijedan službenik ministarstva nije nikada do 26. januara ove godine došao u Tužilaštvo BPK-a.

Rekao je da pristup tajnim podacima imaju tužilac i on, kao glavni tužilac.

Tužiteljica i tuženi su uložili set materijalnih dokaza koji su odobreni na pripremnom ročištu.

Disciplinska komisija će svoju odluku dostaviti stranama u postupku u pisanoj formi.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija