Suđenje

Salihović: Nalozi za putovanja među materijalnim dokazima Tužilaštva KS-a

15. Februara 2022.16:36
Na suđenju Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu Državnog tužilaštva, Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) uložilo je materijalne dokaze, među kojima su računi, dokumenti i odluke za koje Odbrana smatra da su pogrešno korišteni pri zbrajanju reprezentativnih troškova.
Advokat Konjić i Goran Salihović. Foto: BIRN BiH

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je na današnjem ročištu uložilo 100 materijalnih dokaza, među kojima su nalozi blagajne, nalozi za službena putovanja, izvješća i odluke o odobravanju novčanih sredstava za reprezentativne troškove. Materijalni dokazi odnosili su se na period 2013. i 2014. godine.

Tužiteljica Amra Mehmedić predočila je i račune reprezentacije, rješenja o tome kako se koriste sredstva reprezentacije, te odluke o tome kako se daju i primaju pokloni. Tijekom izvođenja dokaza navela je da je većina dokaza u originalnoj formi.

U svom izlaganju Mehmedić je navela da je državni tužitelj posjećivao Bruxelles, Lisabon, Kopenhagen, Beč, Washington D.C., Chicago, Antalyu, Haag, London, Sydney, Zagreb, Beograd, Brijune te Tursku i Crnu Goru. Kazala je, tijekom iznošenja svakog materijalnog dokaza, da su novci izdvojeni za više od 20 poklona delegacijama u posjeti, među kojima su bila vina, bakreni setovi, slike, knjige i novac kralja Tvrtka.

Obrana se pozvala na odluke o odobravanju troškova, rekavši da su na taj način opravdani svi navedeni troškovi. Optuženi Salihović je kazao kako dokazi nisu čitljivi te da nije bio u Sarajevu u određenim periodima za koje su izneseni materijalni dokazi. Dodao je kako su određeni dokazi na stranom jeziku te da isti nisu prevedeni.

“Drastičan primjer da mi se na teret stavilo sve moguće”, rekao je Salihović.

Odvjetnik Rifat Konjić kazao je da su se tijekom računanja troškova na reprezentaciju uračunavale i dnevnice optuženog, kao i troškovi prijevoza i smještaja. Dodao je da se u dokazima nalaze i strane valute te da nije izvršena konverzija.

“Suština je u iznosu da je u kunama, te kada se to pretvori, ne odgovara iznosu jer su dodane dnevnice”, rekao je Konjić objašnjavajući da se u dokaznom materijalu vršio pogrešan obračun troškova reprezentacije.

Obrana je istakla da se u svim materijalnim dokazima navodi tko je odobrio novčana sredstva te da nigdje ne stoji da je Salihović novce reprezentacije potrošio na sebe.

Salihoviću je na teret stavljeno da je od veljače 2013. do 28. rujna 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 konvertibilnih maraka (KM). Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava za reprezentaciju s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

Nastavak suđenja je 15. ožujka.

*U ovom tekstu izbrisano je ime tužiteljice Amine Ruždić. Tužiteljica koja je prisustvovala ročištu je Amra Mehmedić.  

 

Teo Zorić