Vijest

Naredne sedmice počinje suđenje Selmi Cikotiću

11. Februara 2022.16:54
Čitanjem optužnice pred Državnim sudom u utorak, 15. februara, počet će suđenje Selmi Cikotiću, ministru sigurnosti BiH optuženom za zloupotrebu položaja, koji se tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju državnog ministra odbrane, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM.

Selmo Cikotić. Foto: BIRN BiH

Kako je ranije navedeno iz Tužiteljstva BiH, Cikotić se tereti da je, u periodu od 2009. do 2011. godine, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra odbrane tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

Cikotić je, kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, stoji u optužnici.

Kako je navedeno, Tužiteljstvo BiH će krivicu optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Cikotić se u januaru izjasnio da nije kriv.

Za petak, 18. februara, planirano je iznošenje završne riječi Odbrane Dragana Vikića, koji se, zajedno sa Jusufom Pušinom, Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem, tereti za ubistvo osam pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Sljedeće sedmice nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, Tesliću, Vlasenici, Doboju, Brčkom, Kalinoviku, Orašju, Donjem Vakufu, Konjicu, Sokocu te Glamoču i Vogošći.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija