Vijesti


Predsjednica suda priznala da je duže od godinu kasnila s donošenjem presude 30. Marta 2022. Vijest Predsjednica Osnovnog suda u Zvorniku Slavica Tadić prihvatila je odgovornost za kašnjenje u donošenju sudske presude te za kašnjenje u postupku žalbe na presudu u istom predmetu, zamolivši Prvostepenu disciplinsku komisiju za najblažu moguću kaznu.
Novalić i ostali: Dokazi Odbrane o haotičnoj situaciji i cijenama respiratora 30. Marta 2022. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, Odbrana Fadila Novalića uložila je dokaze o aktivnostima optuženog tokom pandemije, cijeni respiratora, kao i haotičnoj situaciji koja je vladala.
Želislav Rivić tužbom protiv BiH traži naknadu u iznosu od 15.000 KM 30. Marta 2022. Vijest Na ročištu pred Upravnim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine, Želislav Rivić, pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Prijedora, tužio je državu tražeći naknadu štete zbog narušavanja ugleda i časti.
Disciplinski postupak protiv Grčevića zbog predmeta u kojima postoji sukob interesa 30. Marta 2022. Vijest Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) na pripremnom ročištu navedeno je kako se Jadranko Grčević tereti za propuštanje da traži svoje izuzeće u predmetima kada postoji sukob interesa, za nemar u vršenju službenih dužnosti i neopravdano kršenje pravila postupka.
Delimustafić i ostali: Još jednom odgođen početak suđenja 29. Marta 2022. Suđenje Na ročištu u predmetu protiv Alije Delimustafića i ostalih, koji su optuženi da su u periodu od 2009. do 2016. godine počinili krivična djela organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja i pranja novca, nije pročitana optužnica nakon što je utvrđeno da se ona mora tehnički doraditi.
Premalo predmeta iz osnovne nadležnosti Ustavnog suda BiH 29. Marta 2022. Vijest Predstavljajući Izvještaj o radu za prethodnu godinu, na konferenciji za novinare Ustavni sud Bosne i Hercegovine naveo je neke od osnovnih nedostataka u radu ove institucije, koji podrazumijevaju mali broj predmeta iz nadležnosti zaštite ustavnosti, ali i neefikasne mehanizme za provođenje odluka koje se donesu.
Cikotić: Za dvije odluke nisu ispoštovane propisane procedure 29. Marta 2022. Suđenje Na suđenju Selmi Cikotiću, aktuelnom ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine optuženom za zloupotrebu položaja te oštetu državnog budžeta za oko 9,7 miliona konvertibilnih maraka (KM), svjedok Tužilaštva BiH rekao je da za dvije odluke iz 2010. godine nije ispoštovana propisana procedura te da se nije dala saglasnost da se nova sredstva nađu na ugovorima.
VSTV osuđuje pritiske na rad tužilaštava u Republici Srpskoj 28. Marta 2022. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) izrazilo je podršku profesionalnom, nezavisnom i nepristrasnom radu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru nakon neprimjerenih komentara Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Amir Zukić Amir Zukić i ostali: Među dokazima zapisnik o pretresu Zukićevog stana i kancelarije 28. Marta 2022. Suđenje U nastavku suđenja sedmorici optuženih za zloupotrebu položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima, pred Općinskim sudom u Sarajevu Odbrane su uložile materijalne dokaze koji se odnose na “Elektroprivredu Bosne i Hercegovine”, kredibilitet svjedoka Odbrane i zapisnike o pretresu stana i kuće Amira Zukića, kao i kancelarije Stranke demokratske akcije (SDA).
Srbija i BiH jedna drugoj zabranjuju ulazak građana iz sigurnosnih razloga 28. Marta 2022. Vijest U proteklih 20 dana zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu za najmanje tri državljanina Srbije, dok je jednom državljaninu BiH odbijen ulazak u Srbiju, i to iz sigurnosnih razloga.