Vijest

VSTV osuđuje pritiske na rad tužilaštava u Republici Srpskoj

28. Marta 2022.15:44
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) izrazilo je podršku profesionalnom, nezavisnom i nepristrasnom radu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru nakon neprimjerenih komentara Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
VSTV
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV). Foto: BIRN BiH

“VSTV BiH želi da izrazi svoju punu podršku profesionalnom, nezavisnom i nepristrasnom radu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, naglašavajući da kao sistem cijenimo svaku konstruktivnu kritiku, ali ujedno osuđujemo i svaku vrstu pritisaka na rad ovih tužilaštava i njihovih tužilaca”, navodi se u saopćenju najviše državne pravosudne institucije nakon komentara Milorada Dodika u vezi sa istragom ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor.

Iz ove institucije su naveli kako osuđuju pritiske na one koji su angažovani u istrazi i zbog toga izloženi neprimjerenim komentarima i uvredama, te prijetnjama u vezi sa statusom nosilaca pravosudnih funkcija.

Dodik je na konferenciji za novinare održanoj 25. marta 2022. godine naveo kako je razočaran time što je Tužilaštvo u Prijedoru oslobodilo osumnjičene koje je policija privela a za koje su prezentirani dokazi u vezi sa ubistvom načelnika policije.

“Razgovarao sam sa mnogo policijskih službenika, stanje u policiji je takvo da svi oni traže brzu akciju i spremni su da rade. Isto tako rekli su da mnoge njihove akcije protiv kriminala padaju jer nemaju adekvatnu saradnju tužilaštava”, kazao je Dodik tada, dodavši kako budžet Republike Srpske plaća tužioce te da će se razmisliti o nastavku te prakse.

Iz Republičkog javnog tužilaštva RS-a su u saopćenju za javnost naveli kako su iznesene neistine.

“Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), pa se samim tim postavlja pitanje ko je takve informacije plasirao i s kojim ciljem”, naveli su, dodavši kako na otkrivanju i dokazivanju organizovanog kriminala sa ovom institucijom sarađuju i Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i Državno tužilaštvo.

Ne postoji nijedan zahtjev MUP-a RS-a koji nije ozbiljno razmotren i kojem nije udovoljeno, stoji u saopćenju Tužilaštva RS-a, te se navodi kako su Dodikove izjave usmjerene na omalovažavanje rada tužilaštava te targetiranje pojedinih tužilaca.

Iz VSTV-a su zbog toga pozvali sve političke aktere, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, medije i građane da se suzdrže od neprimjerenih komentara i uvreda nosilaca pravosudnih funkcija, jer se na taj način narušava reputacija i povjerenje građana u pravosudne institucije.

“VSTV BiH ujedno poziva organe gonjenja da intenziviraju saradnju, imajući u vidu i da je ova situacija pokazala da postoji potreba za unapređenjem i jačanjem saradnje u krivičnom postupku”, zaključeno je u saopćenju.

 

Nermina Kuloglija-Zolj