Vijest

Srbija i BiH jedna drugoj zabranjuju ulazak građana iz sigurnosnih razloga

28. Marta 2022.14:10
U proteklih 20 dana zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu za najmanje tri državljanina Srbije, dok je jednom državljaninu BiH odbijen ulazak u Srbiju, i to iz sigurnosnih razloga.

This post is also available in: English


Bivši komandant elitne policijske jedinice Srbije – Žandarmerije, Bratislav Dikić. Foto: Ivanmiletic011/Wikipedia

U petak je Granična policija BiH potvrdila za BIRN da je u četvrtak Bratislavu Dikiću, bivšem komandantu elitne policijske jedinice Srbije – Žandarmerije, odbijen ulazak u BiH.

Dikić je najpoznatiji kao osumnjičeni u navodnom pokušaju državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016., nakon čega je uhapšen i prvostepenom presudom osuđen na osam godina zatvora.

On i još 12 optuženih, među kojima je bilo i nekoliko građana Rusije, proglašeni su krivim za počinjenje terorističkog djela i pokušaj rušenja ustavnog poretka Crne Gore tokom izbora.

Navodni cilj je bila promjena prozapadne vlade i sprečavanje priključenja te zemlje NATO-u, izvijestio je Balkan Insight.

Tada aktuelna vlada Mile Đukanovića optužila je Rusiju da je učestvovala u planiranju navodnog državnog udara, ali je Moskva negirala navode.

Međutim, 2021. godine Apelacioni sud u Crnoj Gori poništio je presude, te je vratio predmet na ponovno suđenje.

Nakon što je u februaru 2021. pušten iz pritvora u Crnoj Gori, Dikić je više puta putovao u Republiku Srpsku, a 9. januara ove godine je prisustvovao svečanom defileu u Banjoj Luci u čast neustavnog praznika entiteta.

Dikić nije jedina osoba kojoj je u zadnje vrijeme zabranjen ulazak u BiH.

Srbijanskom profesoru Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću, poznatom po izrazito proruskim stavovima, također je zabranjen ulazak u BiH 12. marta.

“Navedeno lice nije ispunjavalo uslove za ulazak u BiH propisane Zakonom o strancima (…) sa ocjenom da prisustvo navedenog lica na teritoriji BiH predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku i javnom redu u BiH”, saopćili su iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Ković je u januaru gostovao na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci u Republici Srpskoj, gdje je govorio o budućnosti srpskog naroda.

U martu ove godine je u beogradskom dnevnom listu Politika objavio članak u kojem brani rusku invaziju na Ukrajinu navodeći da se tamo Rusija bori za svoj opstanak, te da se u tom ratu odlučuje i sudbina Srba.

“Cilj ruske intervencije sada je, kako je rečeno, ‘demilitarizacija i denacifikacija’ Ukrajine”, napisao je Ković ponavljajući argumentaciju Kremlja o invaziji.

U međuvremenu je Sanin Musa, bivši selefijski predavač, na Facebooku podijelio dokument uz tvrdnju da mu je srbijanska Granična policija odbila ulazak u Srbiju, navodno zbog potrebe da zaštiti državu i njene građane.

On je sada predsjednik male stranke V.N.D., koja se zalaže za uređenje društva po islamskim vjerskim pravilima. o kojoj je BIRN već izvještavao.

Za BIRN je izjavio da od Ambasade Srbije u BiH planira tražiti odgovore, kao i ukidanje zabrane.

Prema odluci koju je Musa objavio na Facebook stranici svoje stranke, njemu je 21. marta zabranjen ulazak u Srbiju na Graničnom prelazu Špiljani.

Odluka je izdata na osnovu Zakona o strancima Srbije, odnosno odredbe koja se odnosi na sigurnost građana i države Srbije.

Musa je u Bosni i Hercegovini poznat po tome što je dva puta organizovao javne proteste protiv “Povorke ponosa” u glavnom gradu Sarajevu.

Kada je, na dan obilježavanja 9. januara, na putu za Banju Luku policija u Republici Srpskoj legitimisala članove Musine stranke, među legitimisanim je bio i ranije osuđeni za ratovanje u Siriji Fatih Hasanović, kojeg je Sud BiH 2016. osudio na godinu dana zatvora zbog priključenja takozvanom ISIL-u.

Gostujući na RTRS-u, advokat Goran Petronijević je kazao kako je i njemu, kada je krenuo na Jahorinu, odbijen ulazak u BiH zbog prijetnje po sigurnost države, ali da odluku o zabrani ulaska nije želio potpisati.

“Jedna vrsta ozbiljne diskriminacije, narušavanja svih pravila, prava, graničnog prava i tako dalje”, kazao je on tokom gostovanja objašnjavajući da se radi o “jednoj vrsti šikaniranja i ‘pokazivanja mišića’”.

Iz Granične policije nisu odmah potvrdili za BIRN odluku o zabrani ulaska Petronijeviću.

 

 

    Irvin Pekmez


    This post is also available in: English