Suđenje

Delimustafić i ostali: Još jednom odgođen početak suđenja

29. Marta 2022.16:18
Na ročištu u predmetu protiv Alije Delimustafića i ostalih, koji su optuženi da su u periodu od 2009. do 2016. godine počinili krivična djela organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja i pranja novca, nije pročitana optužnica nakon što je utvrđeno da se ona mora tehnički doraditi.
Alija Delimustafić tokom hapšenja. Foto: N1

Sudsko vijeće ustvrdilo je da na današnjem ročištu optužnica neće biti pročitana nakon što je Obrana ukazala na razlike u više podignutih optužnica. Također, Obrane su rekle da nisu svi zaprimili izmijenjenu optužnicu koja se odnosi na optuženog Abida Hodžića.

Odvjetnik Ifet Feraget kazao je da je postupak u odnosu na određena lica spajan i razdvajan te da se ne može čitati neuređena optužnica. Odvjetnica Senka Nožica rekla je da tužitelj treba vidjeti i tehnički riješiti problem.

Tužitelj Samir Selimović kazao je da Tužiteljstvo nije odustalo ili pomaklo optužnicu protiv Abida Hodžića, već da se radi o optužnici koja se odnosila na sporazum u drugom postupku koji je vođen.

Optuženi Hodžić, čitajući odluku Suda koju je zaprimio, kazao je da je po prijedlogu Kantonalnog tužiteljstva Sud donio rješenje o razdvajanju postupka zbog efikasnosti i ekonomičnosti te kako bi se stvorili uvjeti za početak glavnog pretresa. Dodao je da je potpisao sporazum pod pritiskom te da je pred drugim Sudskim vijećem rekao da ne prihvaća sporazum.

Kako objašnjava Obrana Hodžića, u tom postupku izmijenjena je optužnica u odnosu na njihovog branjenika te mu je na teret stavljeno davanje lažnog iskaza.

Sudsko vijeće je kazalo da ako je na taj način izmijenjena optužnica, onda je to nadležnost Općinskog suda. Rekli su da tužitelj do narednog termina pripremi optužnicu.

Delimustafić se optužnicom tereti da je od 2009. do 2016. godine organizirao kriminalnu skupinu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva, a počinjenjem djela, prema navodima Tužiteljstva, optuženi su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od deset milijuna maraka.

Delimustafića, Izeta Musića, Emira Karača, Elvira Krehu, Džemala Karića, Lejlu Cerić, Suada Hadžića, Edinu Mutevelić, Murisu Makarević, Kemu Kapura, Dalibora Macanovića, Envera Delimustafića, Samira Skorupana, Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Hamdiju Habula i Abida Hodžića, kao i određena pravna lica, optužnica tereti za krivična djela “organizirani kriminal, zlouporaba položaja ili ovlasti, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela”.

Ovaj predmet je razdvojen u tri dijela.

BIRN BiH je ranije, početkom studenog prošle godine, objavio analizu o troškovima suđenja Aliji Delimustafiću i ostalima, koje nije počelo ni četvrtu godinu od optužnice potvrđene u listopadu 2017. godine.

Tada je odvjetnicima po službenoj dužnosti isplaćeno ukupno 455.394 KM od pokretanja krivičnog postupka.

Početak suđenja zakazan je za 26. travnja.

 

Teo Zorić