Vijesti


Naredne sedmice završna riječ Odbrane Sakiba Mahmuljina 1. Aprila 2022. Vijest U utorak, 5. aprila, pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazano je iznošenje završne riječi Odbrane na obnovljenom suđenju Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženom da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.
Eksumacija grobnice Identifikovano 13 žrtava s područja Viteza, među kojima je i šestero djece 1. Aprila 2022. Vijest Ukupno 13 žrtava bošnjačke nacionalnosti nestalih 1993. godine na području sela Kratine u općini Vitez, identifikovano je u prostorijama Javnog komunalnog preduzeća “Gradska groblja Visoko”. Identifikovane žrtve ekshumirane su 1998. godine na lokalitetu Međine kod Mostara, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Humor i sarkazam kao odbrana za prijetnje terorizmom 1. Aprila 2022. Vijest Državno tužilaštvo trenutno je u fazi razmatranja prijava protiv člana Glavnog odbora SNSD-a Rajka Vasića zbog prijetnje terorizmom nakon što je na društvenim mrežama naveo da je spreman minirati zgradu RTV doma. Pravnici s kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) smatraju da je moguće podizanje optužnice, podsjećajući da je u sličnom slučaju došlo do suđenja za terorizam protiv Milana Macure, koji je prijetio da planira dići u zrak “Zimzograd” u Banjoj Luci.
Tužilaštvo sedam mjeseci bez odluke o prijavi protiv Dodika zbog saglasnosti za korištenje helikoptera 31. Marta 2022. Vijest Dok se Milorad Dodik suočava sa novim kritikama za nedavanje saglasnosti za korištenje vojnih helikoptera u gašenju požara, Državno tužilaštvo sedam mjeseci nije donijelo tužilačku odluku o prijavi podnesenoj protiv njega nakon požara 2021. godine, potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Na Kameničkom brdu kod Bratunca ekshumirani ostaci jedne žrtve proteklog rata 31. Marta 2022. Vijest Na lokalitetu Kameničko brdo, u rejonu zvanom Popova njiva, danas su ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata.
Hasan Dupovac Mutap i ostali: Kontrolom utvrđeni propusti policije 31. Marta 2022. Suđenje Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da su kontrolom utvrđeni propusti rada policijskih službenika Kantona Sarajevo u istrazi o ovom slučaju.
Predmeti žrtava zauvijek sačuvani u Memorijalnom centru: Devetnaest godina od prve dženaze u Potočarima 31. Marta 2022. Vijest Memorijalni centar Srebrenica-Potočari obilježio je 19. godišnjicu od prve dženaze žrtvama genocida, a te 2003. godine ukopano je 600 žrtava. Predmeti ukopanih žrtava zauvijek su sačuvani u Spomen-sobi Memorijalnog centra, kao i svjedočanstva preživjelih članova njihovih porodica.
Udvostručiti napore za provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava 31. Marta 2022. Vijest Da bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava, neophodno je da vlasti u Bosni i Hercegovini ulože napore za postizanje konsenzusa o amandmanima na Ustav i Izborni zakon, navedeno je u Izvještaju Odbora ministara Vijeća Evrope za 2021. godinu.
Tužilaštvo u žalbi traži ukidanje oslobađajuće presude Fatmiru Alispahiću 31. Marta 2022. Suđenje Državno tužilaštvo je pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine obrazložilo žalbu na prvostepenu presudu kojom je Fatmir Alispahić oslobođen optužbe za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti, predloživši da se presuda ukine ili preinači i da se optuženi oglasi krivim.
Nova pritužba aktivista “Pravda za Davida” zbog još jedne obustavljene istrage 30. Marta 2022. Vijest Aktivisti neformalne grupe “Pravda za Davida” podnijeli su glavnom tužiocu banjalučkog Okružnog tužilaštva Zoranu Bulatoviću još jednu pritužbu – na naredbu o obustavi istrage protiv policajaca pokrenute po krivičnoj prijavi zbog hapšenja na konferenciji za medije održanoj u julu 2020. godine u Banjaluci.