Suđenje

Novalić i ostali: Dokazi Odbrane o haotičnoj situaciji i cijenama respiratora

30. Marta 2022.15:47
Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, Odbrana Fadila Novalića uložila je dokaze o aktivnostima optuženog tokom pandemije, cijeni respiratora, kao i haotičnoj situaciji koja je vladala.

Fadil Novalić s braniteljicom. Foto: BIRN BiH

Odbrana Novalića u dokaze je uložila zapisnike i zaključke Vlade, u kojima se, od januara 2020. godine, navode aktivnosti u vezi s pandemijom virusa korona, uključujući potrebu nabavke respiratora. Uloženi su dokazi da su ovi akti prosljeđivani nadležnim institucijama i objavljivani u službenom glasniku, te da su na zaključke mišljenja davale relevantne službe.

Braniteljica Nina Karačić uložila je i set dokaza o aktivnostima Novalića prema privrednicima i zahtjeve raznih organizacija dostavljanih Vladi. Vlada je od 16. marta do 16. aprila primila 316, a otpremila 144 pošiljke, što, prema Odbrani, pokazuje haotičnu situaciju koja je vladala.

Uložen je niz pisama namjere koje je Novalić poslao za nabavku vakcina. Tužilac Mirza Hukeljić je kazao da će Tužilaštvo uložiti dokaz da su ova pisma namjere dostavljena Zavodu za javno zdravstvo kao nadležnoj instituciji, što nije bio slučaj prilikom nabavke respiratora.

S tim se nije složila braniteljica Vasvija Vidović, navodeći da je za nabavku respiratora bila nadležna Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ).

Odbrana je preko Ministarstva inostranih poslova dobila podatke od Ujedinjenih Arapskih Emirata o cijenama doniranih respiratora modela AMC 812A, istih koje je uvezla Federacija. U dokumentu se navodi da su respiratori koštali između 15.000 i 70.000 dolara, te da prosječna cijena po komadu iznosi 42.500 dolara.

Tužilac Hukeljić je rekao da se ta cijena ne može uzeti kao relevantna, jer je zasnovana na pretpostavci.

“Iako je traženo, Vlada Emirata nije dostavila fakture, nego procjenu cijene”, kazao je tužilac.

Odbrana Novalića u dokaze je uvrstila set novinskih članaka iz proljeća 2020. u kojima se govori o nedostatku respiratora i borbi za njihovu nabavku, u koju su, kako je istakla Vidović, bili uključeni i predsjednici i premijeri.

“Optužba je fokusirana na događaj, potpuno zanemarujući kontekst. U ovakvim slučajevima kontekst je od ključnog značaja”, rekla je braniteljica.

Informacije koje je Tužilaštvo tražilo od FUCZ-a u vezi sa raspodjelom respiratora, prema Odbrani, predstavljaju nezakonite radnje. Hukeljić je kazao da Tužilaštvo ima pravo tokom istrage da traži informacije od institucija.

“Da, ima pravo, ali kakve veze ima činjenica da se dijele bolnicama, pa se zovu ljekari, upada se, svaka obavijest se koristi da se ljudi saslušavaju”, replicirala je Vidović.

S Novalićem su optuženi suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Suđenje se nastavlja 1. aprila.

Marija Taušan