Vijesti


Na području Vlasenice ekshumirani posmrtni ostaci žrtava iz Srebrenice 5. Aprila 2022. Vijest Posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve, za koje se pretpostavlja da su nastradale u genocidu u Srebrenici, ekshumirane su na lokalitetu Alihodžići kod Vlasenice, saopćili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Podignuta optužnica za međunarodno krijumčarenje oružja iz BiH u Švedsku 5. Aprila 2022. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Rame Mujkića (alias Valentin Zahirović), Vere Mujkić i Eldara Hodžića, koja ih tereti za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz Bosne i Hercegovine prema Švedskoj.
Širom grada postavljena obilježja i fotografije koje podsjećaju na opsadu Sarajeva 5. Aprila 2022. Vijest Povodom obilježavanja 30. godišnjice od početka rata, na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine postavljeni su podsjetnici na opasnosti od snajpera i grantiranja za vrijeme opsade, a kroz različite izložbe i događaje Sarajlije se prisjećaju najtežih trenutaka od aprila 1992.
Cikotić: SIPA uočila da su u ugovorima postojali elementi krivičnog djela 5. Aprila 2022. Suđenje Na suđenju Selmi Cikotiću, aktuelnom ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine optuženom za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dala do znanja Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH da u ugovorima o prodaji naoružanja ima elemenata krivičnog djela.
Novinarstvo kao prvi nacrt historije: Haške presude i na osnovu medijskih izvještaja 4. Aprila 2022. Vijest Medijski izvještaji i materijali, te svjedočenja novinarki i novinara imali su važnu ulogu u osnivanju i radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), rečeno je na konferenciji “Novinarstvo kao prvi nacrt historije” koju je organizirao Mediacentar iz Sarajeva.
Osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti u Novoseocima izručen iz Kanade u BiH 4. Aprila 2022. Vijest Nikola Koprivica, osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti u mjestu Novoseoci kod Sokoca, izručen je iz Kanade u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
Asim Sarajlić Sarajlić i ostali optuženi za davanje dara, o krivnji se izjašnjavaju krajem aprila 4. Aprila 2022. Vijest U Općinskom sudu u Sarajevu je za 28. april zakazano ročište na kojem je planirano da se o krivnji izjasne Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović, koje optužnica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva tereti za davanje dara i drugih oblika koristi, potvrđeno je iz Općinskog suda.
Novalić i ostali: Kineska firma dobila evropsku oznaku CE 1. Aprila 2022. Suđenje Direktor Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine Zijad Džemić izjavio je da je proizvođač iz Kine, čije je respiratore Federacija uvezla 2020. godine, dobio certifikat kvaliteta kojim mu je odobren uvoz proizvoda u Evropsku uniju (EU).
Naredne sedmice završna riječ Odbrane Sakiba Mahmuljina 1. Aprila 2022. Vijest U utorak, 5. aprila, pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazano je iznošenje završne riječi Odbrane na obnovljenom suđenju Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženom da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.
Eksumacija grobnice Identifikovano 13 žrtava s područja Viteza, među kojima je i šestero djece 1. Aprila 2022. Vijest Ukupno 13 žrtava bošnjačke nacionalnosti nestalih 1993. godine na području sela Kratine u općini Vitez, identifikovano je u prostorijama Javnog komunalnog preduzeća “Gradska groblja Visoko”. Identifikovane žrtve ekshumirane su 1998. godine na lokalitetu Međine kod Mostara, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).