Vijest

Želislav Rivić tužbom protiv BiH traži naknadu u iznosu od 15.000 KM

30. Marta 2022.15:23
Na ročištu pred Upravnim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine, Želislav Rivić, pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Prijedora, tužio je državu tražeći naknadu štete zbog narušavanja ugleda i časti.


Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

On je putem svog pravnog zastupnika Siniše Dakića tražio od Državnog suda da obaveže Bosnu i Hercegovinu da mu nadoknadi nematerijalnu štetu u vrijednosti od 15.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog narušavanja ugleda i časti nepotrebnim sudskim postupkom, u kojem je oslobođen.

Riviću se za zločine počinjene 1992. na području Prijedora sudilo skupa s Borom Milojicom, koji je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, dok je Rivić pravosnažno oslobođen.

Dakić je od dokaza predložio presude, rješenje o izricanju mjera zabrane, izvještaj o visini penzije, ugovore o kreditima, zdravstveni karton, a od svjedoka je predložio vještaka Abdulaha Kučukalića, svjedoka Tomaša Dragu te tužitelja.

Ispred Pravobranilaštva BiH, Tea Mrnjavac-Brkić je kazala kako se ne protivi i nema primjedbi za predložene dokaze i svjedoke i da nema dokaznih prijedloga, te kako ostaju pri ranijem odgovoru na tužbu u kojoj su se protivili temelju i visini tužbenog zahtjeva.

“Tužitelj nije neopravdano osuđen, niti mu je rješenjem Suda BiH određivan pritvor, a Zakon ne predviđa temelj za naknadu štete zbog toga što je protiv neke osobe vođen kazneni postupak ili što su bile izrečene mjere zabrane propisane Zakonom o kaznenom postupku”, navedeno je u odgovoru.

Ona je tražila da Sud u cijelosti odbije tužbeni zahtjev tužitelja kao neutemeljen.

Postupak po tužbi Rivića će se nastaviti 20. jula, kada je planirano saslušanje predloženih svjedoka.

Azra Husarić Omerović