Vijest

Naredne sedmice završna riječ Odbrane Sakiba Mahmuljina

1. Aprila 2022.16:54
U utorak, 5. aprila, pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazano je iznošenje završne riječi Odbrane na obnovljenom suđenju Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženom da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Sakib Mahmuljin. Foto: BIRN BiH

Do obnovljenog suđenja je došlo nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo prvostepenu presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora.

Istog dana Optužba će iznijeti završnu riječ na suđenju Đorđu Ristaniću, nekadašnjem predsjedniku Ratnog predsjedništva u Brčkom optuženom da je u periodu od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata.

U petak, 8. aprila, Tužilaštvo BiH će iznijeti završnu riječ u predmetu protiv Duška Suvare, optuženog za silovanje i seksualno zlostavljanje dvije ženske osobe na području Glamoča tokom 1992. godine.

Prema optužnici, Suvara je ove zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedočenje optuženog Agana Ramića u svoju korist zakazano je u ponedjeljak, 4. aprila, pred Državnim sudom. Tužilaštvo BiH tereti Ramića da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Konjic Armije Bosne i Hercegovine, obučen u uniformu ABiH i naoružan, došao do kuće malodobnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.

U optužnici se navodi da, kada je Živak uspio da uhvati janje, optuženi je, nezadovoljan janjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici TO-a.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Foči, Prijedoru, Goraždu, Višegradu, Bužimu, Doboju, Bratuncu, Donjem Vakufu, Vlasenici, Zvorniku te Hrasnici i Lukavcu.

Emina Dizdarević Tahmiščija