Vijest

Tužilaštvo sedam mjeseci bez odluke o prijavi protiv Dodika zbog saglasnosti za korištenje helikoptera

31. Marta 2022.16:15
Dok se Milorad Dodik suočava sa novim kritikama za nedavanje saglasnosti za korištenje vojnih helikoptera u gašenju požara, Državno tužilaštvo sedam mjeseci nije donijelo tužilačku odluku o prijavi podnesenoj protiv njega nakon požara 2021. godine, potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Milorad Dodik nakon leta helikopterom. Foto: Igor Dodik, Twitter

U augustu prošle godine načelnik Jablanice podnio je krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, navodeći kao razlog nedavanje saglasnosti za korištenje helikoptera za gašenje požara na području ove općine.

Načelnik Damir Šabanović je podnio krivičnu prijavu zbog krivičnog djela “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, odnosno zbog nedavanja saglasnosti za angažman helikoptera za gašenje požara iznad Komadinovog vrela i visoravni Plasa na planini Čvrsnici.

Tada je Tužilaštvo BiH rasporedilo prijavu u rad postupajućem tužiocu, ali ni nakon sedam mjeseci nije donesena tužilačka odluka.

“Nakon zaprimljene prijave formiran je predmet koji je u radu. Kada bude donesena tužiteljska odluka, javnost će biti informirana”, odgovorio je za BIRN BiH glasnogovornik Državnog tužilaštva Boris Grubešić.

U ljeto prošle godine u gašenje požara su se uključile letjelice Helikopterskog servisa Republike Srpske, u vrijeme kada je Dodik blokirao rad državnih institucija nakon nametanja izmjena zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

Posljednjih dana se i općina Prozor-Rama suočavala sa velikim požarima. Načelnik Jozo Ivančević je rekao da je nedolazak helikoptera Oružanih snaga za gašenje požara u toj općini nakon sedam dana traženja pomoći, koju treba odobriti Predsjedništvo BiH, pokazatelj da “državu vode ljudi koji je razvaljuju, a ne štite”, prenio je Klix.

Ivančević se do sada nije javno oglašavao o mogućem podnošenju prijave protiv Dodika.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na svom Twitter nalogu se oglasila saopćenjem ne navodeći Dodika ali kazavši da je nepoštivanje dužnosti da izabrani zvaničnik ignoriše zahtjeve za pomoć lokalnih vlasti kada dođe do prirodne katastrofe. Kako su naveli, za lidera je zaštita i sigurnost građana glavni prioritet.

“Sramotan je propust određenih izabranih zvaničnika da djeluju kako bi zaštitili živote i imovinu građana ugroženih štetnim šumskim požarima koji trenutno pogađaju Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u saopćenju.

Iz Dodikovog kabineta su potvrdili da su zahtjevi za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH stigli u Predsjedništvo ali da nikada nije bila zakazana sjednica na kojoj bi se o tome odlučivalo, dodajući da se u javnosti plasiraju neistine da je glasao protiv takve odluke, prenio je RTRS.

Na to su saopštenje reagovali iz kabineta člana Predsjedništva Šefika Džaferagića, navodeći kako je tri puta elektronskim putem tražena saglasnost članova za korištenje helikoptera za gašenje požara ali da tu saglasnost Dodik nije dao nakon što su to uradila druga dva člana Predsjedništva.

Na redovnoj sjednici Predsjedništva BiH u četvrtak Dodik je dao saglasnost za korištenje helikoptera, prenosi Klix.

Emina Dizdarević Tahmiščija