Vijesti


Disciplinski postupak protiv sutkinje Općinskog suda u Tuzli počinje 22. aprila 6. Aprila 2022. Vijest Glavna rasprava protiv Edibe Jakupović, sutkinje Općinskog suda u Tuzli koja se, prema tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT), tereti za disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, počet će u drugoj polovini aprila, dogovoreno je na pripremnom ročištu.
Novalić i ostali: Objašnjenje svjedoka za mišljenje da su respiratori za intenzivnu njegu 6. Aprila 2022. Suđenje U nastavku svjedočenja na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima, optuženima za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, direktor Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine Zijad Džemić objasnio je zbog čega je u mišljenju iz 2020. godine naveo da su uvezeni respiratori namijenjeni za intenzivnu njegu.
Eksumacija grobnice Kalinovik Identifikovano devet žrtava s područja Kalinovika 6. Aprila 2022. Vijest Devet žrtava srebreničkog genocida, ekshumiranih u junu prošle godine na lokalitetu Dobro Polje u Kalinoviku, identifikovano je u prostorijama Javnog komunalnog preduzeća (JKP) “Gradska groblja” Visoko. Identifikovane žrtve su bošnjačke nacionalnosti koje su 1995. godine nestale na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Određen pritvor Nikoli Koprivici, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti u Novoseocima 6. Aprila 2022. Vijest Državni sud odredio je pritvor Nikoli Koprivici, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti počinjen u mjestu Novoseoci kod Sokoca, koji je prije dva dana iz Kanade izručen u Bosnu i Hercegovinu.
Baza sudski utvrđenih činjenica: Alat za obrazovanje i borbu protiv revizionizma 6. Aprila 2022. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) predstavila je Bazu sudski utvrđenih činjenica za sarajevsku regiju, za koju se nada da će imati veliki značaj za obrazovanje i kao sredstvo borbe protiv revizionističkih narativa, negiranja genocida i ratnih zločina u BiH.
Predstavljena stranica “Mjeseci opsade”: BIRN BiH sačuvao 44 svjedočanstva iz opsjednutog Sarajeva 6. Aprila 2022. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) na 30. godišnjicu od početka opsade odaje počast građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine multimedijalnom internet stranicom “Mjeseci opsade”, koja sadrži 44 svjedočanstva osoba koje su preživjele ranjavanja, pogibiju članova porodica, glad te neimaštinu, kao i nedostatak civilizacijskih uslova za život.
Fotografije vraćaju sjećanje na svakodnevne strahote u opkoljenom Sarajevu 5. Aprila 2022. Vijest Izložba fotografija Paula Lowea iz svakodnevnog života tokom opsade Sarajeva pokazuje kako su se ljudi u glavnom gradu BiH s hrabrošću i kreativnošću nosili sa svakodnevnim opasnostima rata i neimaštinom.
Mahmut Švraka tvrdi da je disciplinska tužba protiv njega neosnovana 5. Aprila 2022. Vijest Iznoseći završne riječi pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), Mahmut Švraka, glavni tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, kazao je da je tužba Ureda disciplinskog tužioca neosnovana i da je sve radio u skladu sa zakonom.
Okončan disciplinski postupak protiv tužiteljice iz Posavskog kantona zbog saobraćajne nezgode 5. Aprila 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je disciplinsku odgovornost za Ivanku Stanić, tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona, zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu sudijske ili tužilačke funkcije”, dok je tužena predlagala odbacivanje tužbe jer ne smatra da je zbog saobraćajne presude naštetila poziciji koju obavlja.
Disciplinski postupak protiv kantonalne sutkinje iz Sarajeva počinje u maju 5. Aprila 2022. Vijest Disciplinski postupak protiv Sanele Rondić, sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu koja se tereti za prekršaj “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”, počet će sredinom maja, dogovoreno je na pripremnom ročištu.