Vijest

Humor i sarkazam kao odbrana za prijetnje terorizmom

1. Aprila 2022.12:09
Državno tužilaštvo trenutno je u fazi razmatranja prijava protiv člana Glavnog odbora SNSD-a Rajka Vasića zbog prijetnje terorizmom nakon što je na društvenim mrežama naveo da je spreman minirati zgradu RTV doma. Pravnici s kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) smatraju da je moguće podizanje optužnice, podsjećajući da je u sličnom slučaju došlo do suđenja za terorizam protiv Milana Macure, koji je prijetio da planira dići u zrak “Zimzograd” u Banjoj Luci.

Priprema za suđenje bivšem pripadniku ISIL-a, ilustracija. Foto: EPA-EFE/ZSOLT SZIGETVARY

Vasićeva objava u kojoj je napisao: “BHRT – opstanak ili propast? Ako vam je neprijatno, doću ja da je miniram”, rezultirala je, kako su za BIRN BiH potvrdili iz Tužilaštva BiH, dvjema krivičnim prijavama.

“Tužiteljstvo BiH zaprimilo je dva podneska putem elektronske pošte – u jednom je podnositelj BHRT, odnosno uprava institucije, a u drugom parlamentarni zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH”, naveo je Boris Grubešić, glasnogovornik ove institucije.

Nakon Vasićeve objave, više članova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) navelo je da se očito radi o šali, ali ovakva odbrana nije bila dostatna tužiocima u Banjoj Luci koji su u martu 2018. godine stomatološkog tehničara Milana Macuru optužili za terorizam nakon što je na društvenim mrežama prijetio da će podići u grad “Zimzograd”, citirajući popularne serije i navodeći da to radi zbog lošeg piva i kobasica.

Macura je u novembru 2019. godine, nakon ponovljenog suđenja pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, oslobođen optužbi.

Njemu se sudilo zbog poruke objavljene na Instagramu u kojoj je, između ostalog, naveo da je “idealan materijal za samoubicu” i “traži da mu neko pokloni 150 kg eksploziva C4 kako bi digao u vazduh “Zimzograd”, događaj kojim se u Banjoj Luci obilježavaju zimski praznici.

Do ponovljenog suđenja je došlo nakon što je u oktobru 2018. osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana. Vrhovni sud Republike Srpske još uvijek nije donio odluku po žalbi na oslobađajuću presudu.

“U ovom sudu se nalazi predmet po žalbi na presudu Okružnog suda u Banjaluci koju je izjavio republički javni tužilac. Predmet nije završen u ovom sudu. Iz ranijih odluka je vidljivo da se teretio za krivično djelo terorizma”, odgovorila je za BIRN BiH sekretar suda Jelena Despotović.

Macura je tokom suđenja govorio kako voli satirične filmove i serije, te da su njegovi statusi na Instagramu inspirirani upravo njima.

Pokušavajući uporediti predmete “Macura” i “Vasić”, advokat Krstan Simić kaže da oba slučaja upućuju prijetnju prema građanima, institucijama i slično, te da je na Tužilaštvu da procjenjuje je li Vasićeva prijetnja bila realna, izvodiva i moguća, te da li se može shvatiti kao prijetnja ili egzibicionizam.

“U svakom slučaju, Tužilaštvo će morati procijeniti sve elemente koje traži neki akt terorizma – da li je to ozbiljno, izvodivo, podobno, plus pitanje da se neko potpiše javno i objavi to sa svojom fotografijom na Twitter nalogu. Postavlja se pitanje je li to prijetnja ili je to egzibicionizam ili je to, kako bih ja rekao, skretanje pozornosti na sebe i svoj značaj”, kaže Simić, koji je bivši Macurin advokat.

Simić navodi da postoji generalno pravilo u savremenom pravu i savremenim društvima, da gdje god se pojave elementi koji sadrže prijetnju, njih treba provjeriti na adekvatan način, jer olako držanje često se ljudima razbijalo o glavu.

Prema riječima Benjamina Plevljaka iz Centra za sigurnosne studije BiH, pravosudne institucije moraju do kraja ispitati slučaj Vasića, smatrajući da njegove Twitter objave upućuju da se možda radi o prijetnji terorističkim činom, onako kako je to definisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. Pretpostavke tipa “mislili smo da se šali” ili “nije tako mislio” mogu nas skupo koštati, pogotovo ako neko nevin nastrada, kaže Plevljak i dodaje da je važno da pravosudne i sigurnosne institucije izvedu ovaj slučaj na čistac, kao i sve druge slične ili buduće slučajeve.

“Ono što je iz moje lične perspektive još problematično jeste da konkretni slučaj Vasića, ali i njegove neke prijašnje izjave, dodatno radikalizira javni prostor, koji je već dobro opterećen govorom mržnje. Ako društvo postane ravnodušno na te stvari, time i državne institucije kao odraz tog istog društva, sigurno ćemo imati umanjene preventivne sposobnosti, konkretno sposobnosti ranog upozoravanja i brzog djelovanja”, kaže Plevljak za BIRN BiH.

U suprotnom, prema njegovom mišljenju, može se doći do situacije da neko nekada zaista nešto učini.

Sadašnji Macurin advokat Dragan Stupar za BIRN BiH kaže da je on optužen što je naveo jedan citat iz crtanog filma gdje je spominjao da će baciti atomsku bombu. Prema njegovim riječima, prijetnja mora biti ozbiljna da bi mogla predstavljati krivično djelo, te ako neko kaže da će dići kompletan trg atomskom bombom, postavlja se pitanje otkud njemu bomba.

“Znate, ovdje je bila situacija da će C4 eksploziv staviti. Znači, toliku količinu C4 ne može se u kamionima dovesti, a kamoli na sebe staviti”, dodaje Stupar.

Govoreći o slučaju Vasića, on kaže da ne prati medije, međutim Tužilaštvo će morati procijeniti da li je moguća prijetnja i da li ju je moguće realizovati.

“Međutim, ako vi očigledno navedete da ćete nešto uraditi što ne možete izvršiti, to ne može biti prijetnja koja može imati krivičnopravne konsekvence. To je vrlo jednostavna razlika između ozbiljne prijetnje i prijetnje koju je nemoguće izvršiti”, dodaje Stupar.

Stupar je mišljenja da će Vasić biti pozvan na informativni razgovor, ali pretpostavlja da će biti donesena tužilačka odluka o neprovođenju istrage.

Macura je prva osoba u Republici Srpskoj optužena za terorizam.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija