Vijest

Na Kameničkom brdu kod Bratunca ekshumirani ostaci jedne žrtve proteklog rata

31. Marta 2022.15:45
Na lokalitetu Kameničko brdo, u rejonu zvanom Popova njiva, danas su ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata.
Lokacija ekshumacije. Foto: Institut za nestale osobe BiH

Kako je saopćeno iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena, a prema informacijama kojima raspolaže Institut, pretpostavlja se da pripadaju žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je ubijena u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Nakon asanacije terena, posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli, gdje će biti izvršena njihova sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada.

Također, bit će izuzeti i koštani uzorci radi identifikacije žrtve uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a izvršena je po naredbi Državnog suda.

Presudama je utvrđeno da je u Srebrenici u julu 1995. godine tokom počinjenja genocida ubijeno više od 7.000 pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca.

Do sada su Tribunal u Haagu i sudovi na Balkanu osudili ukupno 48 osoba – na više od 700 godina zatvora te pet doživotnih kazni – za zločine počinjene u Srebrenici. Posljednji osuđeni bio je komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, kojem je izrečena doživotna zatvorska kazna.

Irvin Pekmez