Vijest

Identifikovano 13 žrtava s područja Viteza, među kojima je i šestero djece

1. Aprila 2022.15:47
Ukupno 13 žrtava bošnjačke nacionalnosti nestalih 1993. godine na području sela Kratine u općini Vitez, identifikovano je u prostorijama Javnog komunalnog preduzeća “Gradska groblja Visoko”. Identifikovane žrtve ekshumirane su 1998. godine na lokalitetu Međine kod Mostara, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Eksumacija grobnice Kalinovik
Ilustracija. Foto: BIRN BiH

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta, kaže kako je od 13 identifikovanih žrtava i šestero maloljetnika, koji su nestali u mjestu Kratine 17. aprila 1993. godine.

“Radilo se o tridesetak ljudi koji su pobjegli u selo Kratine, iz mjesta u okolini ovoga sela, međutim tu su zaustavljeni i ubijeni 1993. godine. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani 1998. godine na području Mostara”, kaže Fazlić.

Kako je objašnjeno u saopćenju, identitet žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode, a danas su identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

“U Visokom je danas zvanično identificirano pet članova porodice Salkić iz mjesta Nadioci kod Viteza. Članovi porodice su potvrdili identitet supružnika Emsada (1955.) i Nihade (1959.) te njihovo troje djece: Melise, koja je u momentu smrti imala samo osam godina, Nermina, koji je imao svega 12 godina, te četrnaestogodišnjeg Senada”, navedeno je u saopćenju.

Potvrđen je identitet i braće Čerimić, Edina i njegovog tri godine mlađeg brata Elvedina. Članovi porodice su identificirali i brata i sestru Salkić, Adisa i Adisu.

“Adis je imao svega 15 godina kada je ubijen, dok je Adisa imala 12 godina”, stoji u saopćenju.

Pored njih, identifikovani su i Ramo Osmančević, Semir Horo, Abdulah Pezer te Amel Zatagić.

Članovi porodica Salkić i Čerimić bit će ukopani 7. maja 2022. godine u Šehidskom mezarju u Vitezu.