Vijest

Identifikovano devet žrtava s područja Kalinovika

6. Aprila 2022.15:30
Devet žrtava srebreničkog genocida, ekshumiranih u junu prošle godine na lokalitetu Dobro Polje u Kalinoviku, identifikovano je u prostorijama Javnog komunalnog preduzeća (JKP) “Gradska groblja” Visoko. Identifikovane žrtve su bošnjačke nacionalnosti koje su 1995. godine nestale na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Eksumacija grobnice Kalinovik
Ekshumacija grobnice Kalinovik. Foto: BIRN BiH

Žrtve su najprije identifikovane putem DNK metode, a danas su njihov identitet potvrdili i članovi porodica, navedeno je u saopćenju INO-a BiH.

“Među identifikovanim žrtvama se nalazi i jedan maloljetnik – Muminović Elvir. On je u momentu smrti imao 17 godina, a nestao je na području Konjević-Polja 13. jula 1995. godine. Najstarija žrtva koja je identifikovana, u momentu smrti je imala 58 godina, a radi se o Smaji Ibrahimoviću. On je rođen u Cerskoj, a nestao je na području Bratunca”, stoji u saopćenju.

Potvrđen je identitet Džemila Dedića, koji je u julu 1995. godine nestao na području Krajinovića, Mevludina Fehratovića, koji je nestao na području Pobuđa kod Bratunca, kao i Almira Halilovića, koji je nestao na području mjesta Baljkovice (općina Zvornik).

Identitet je potvrđen i za Smaju Ibrahimovića, Idriza Mehinovića, Edhema Medžića, Elvira Muminovića, Muriza Mustafića te Mensura Rahmića.

Kako je saopćeno, masovna grobnica iz koje su ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci ovih žrtava otkrivena je 31. maja prošle godine na lokalitetu Dobro Polje, a zbog izuzetno nepristupačnog  terena u kanjonu rijeke Bistrice i položaja posmrtnih ostataka, ekshumacija je trajala i većinu juna 2021. godine.

“Nakon izuzimanja koštanih uzoraka i DNK analize, utvrđeno je da se radi o žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine. Lokalitet na kojem su žrtve pronađene jeste najudaljenija lokacija na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci Srebreničana. Tokom obrade posmrtnih ostataka, na pronađenim lobanjama utvrđene su povrede nastale od metaka sa stražnje strane, na zatiljku, što zapravo ukazuje na to da su žrtve usmrćene metkom u potiljak. Prema načinu na koji su tijela bila raspoređena, utvrdili su stručnjaci, najvjerovatnije su žrtve na ovaj lokalitet dovezene, a potom likvidirane”, navedeno je u saopćenju INO-a BiH.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije posjetila ovu lokaciju.

Iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u decembru 2021. je za BIRN BiH potvrđeno da posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici u Kalinoviku pripadaju žrtvama iz Srebrenice stradalim 1995. godine.

Kako je ranije saopćeno iz INO-a BiH, neke od žrtava koje su pronađene bile su vezane žicom, a na skeletnim ostacima su uočena i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja. Uz posmrtne ostatke pronađeno je i nešto odjeće te neki lični predmeti.

Na području Kalinovika nestale su 122 osobe, a do danas je pronađeno 80 njih. Traga se za još 42 osobe.