Vijest

Određen pritvor Nikoli Koprivici, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti u Novoseocima

6. Aprila 2022.15:29
Državni sud odredio je pritvor Nikoli Koprivici, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti počinjen u mjestu Novoseoci kod Sokoca, koji je prije dva dana iz Kanade izručen u Bosnu i Hercegovinu.


Nikola Koprivica. Foto: Tužilaštvo BiH

Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, navedeno je u saopćenju Suda BiH.

“Sud Bosne i Hercegovine je 5. aprila 2022. donio rješenje za određivanje pritvora osumnjičenom Nikoli Koprivici, kojim je usvojen prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 4. aprila 2022.”, stoji u saopćenju.

Koprivica je osumnjičen da je počinio krivično djelo “zločini protiv čovječnosti”, a pritvor po ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec od dana hapšenja ili do nove odluke Suda.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Koprivica, koji se više godina nalazio na području Kanade, pod istragom je i tereti se da je s drugim osumnjičenima, kao lični i direktni izvršitelj ratnog zločina, učestvovao u strijeljanju više od 40 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Novoseoci kod Sokoca, koji su ubijeni u jesen 1992. godine na lokaciji Ivan Polje.

Za zločine u Novoseocima u toku je sudski postupak protiv Dragomira Obradovića, bivšeg komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčila Pajića, bivšeg komandira čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Alekse Gordića, njegovog zamjenika, Miladina Gaševića, bivšeg zamjenika komandira Izviđačke čete, te Momira i Branislava Kezunovića, Željka Gaševića i Jadranka Šuke, nekadašnjih pripadnika te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su ušli u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni su prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.