Vijest

Disciplinski postupak protiv kantonalne sutkinje iz Sarajeva počinje u maju

5. Aprila 2022.16:34
Disciplinski postupak protiv Sanele Rondić, sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu koja se tereti za prekršaj “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”, počet će sredinom maja, dogovoreno je na pripremnom ročištu.

Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Ured disciplinskog tužioca (UDT) tereti sutkinju Rondić da je deset predmeta iskazala na drugi način, odnosno završenim, te da je time prekršila i Kodeks sudijske etike.

Nedim Muhić, pravni zastupnik tužene, kazao je da problematiziraju navedenu tačku prekršaja jer ona mora uključivati namjeru, odnosno savjest počinjenja, dodavši da će svako odsustvo namjere i umišljaja dokazati, te da ovih deset navedenih predmeta iznosi 2,1 posto ukupne norme.

UDT je tokom pripremnog ročišta predložio set materijalnih dokaza, koje je Prvostepena disciplinska komisija u cijelosti prihvatila.

Muhić je, uz dokaze iz odgovora na tužbu, predložio i dva dodatna dokaza, od kojih je jedan prihvaćen od strane Disciplinske komisije i to – saslušanje Vladimira Špoljarića, predsjednika Kantonalnog suda, na okolnosti iz dopisa od marta 2022. godine, te liste završenih predmeta u kojoj se vidi da su i druge sudije iskazivale predmete na isti način kao i tužena.

“Ovo je poprilično postupak koji se zasniva na materijalnim dokazima. Plašim se da iz iskaza nećemo dobiti odgovarajuće informacije”, rekao je disciplinski tužilac Asmir Baćevac, dodavši da se protivi ovom dodatnom dokazu.

Pravni zastupnik Muhić je kazao da se tužena Rondić obratila predsjedniku Suda, zatraživši određene podatke koji se odnose na nju i na ostale sudije iz Krivičnog odjeljenja, te iz kojeg se može vidjeti način na koji su ostale sudije iskazivale predmete.

“Postojanje jedne ustaljene prakse ukazuje na odsustvo prekršaja”, naveo je Muhić.

Početak glavne rasprave je zakazan za 17. maj.

Aida Trepanić