Vijest

Disciplinski postupak protiv sutkinje Općinskog suda u Tuzli počinje 22. aprila

6. Aprila 2022.17:07
Glavna rasprava protiv Edibe Jakupović, sutkinje Općinskog suda u Tuzli koja se, prema tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT), tereti za disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, počet će u drugoj polovini aprila, dogovoreno je na pripremnom ročištu.

Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić je, bez čitanja disciplinske tužbe, rekla da ostaje kod ranijih navoda te predložila sedam materijalnih dokaza, koje je Prvostepena disciplinska komisija prihvatila za izvođenje na glavnoj raspravi.

Među materijalnim dokazima, za koje Bojanić nije kazala na koje okolnosti će ih UDT izvoditi, jeste i prijava tužene Jakupović protiv Adnana Džaferagića, naredba o nesprovođenju istrage iz 2020. godine, pritužba tužene Jakupović Uredu tužitelja te Rješenje iz 2021. godine.

Tokom pripremnog ročišta, Disciplinska komisija je donijela rješenje kojim je prihvatila i izvođenje svih dokaza koje je predložio Osman Mulahalilović, pravni zastupnik tužene, a među kojima je i saslušanje tužene, na okolnost pod kojom je došlo do krivične prijave te na okolnost pod kojom je tužena bila ugrožena od policijskih represivnih organa.

UDT se usprotivio izvođenju nekoliko materijalnih dokaza tužene zbog irelevantnosti te vremenskog okvira koji se ne odnosi na period koji se tuženoj stavlja na teret.

Punomoćnik tužene Jakupović je prije početka pripremnog ročišta izrazio primjedbu na sastav Disciplinske komisije, rekavši da želi ukazati na jednu anomaliju te da smatra da sudiji ne može suditi stranka, jer je Sanin Bogunić, član Disciplinske komisije, inače tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, i stranka u postupku.

“Smatram da je nedopustivo, u skladu sa standardima objektivnosti i nepristrasnosti posmatrača, da stranka sudi sudiji”, kazao je Mulahalilović, dodavši da ne podnosi zahtjev za izuzeće člana Komisije, jer za to nema osnova, te da je svjestan da je to propisano internim zakonskim aktima.

Početak glavne rasprave zakazan je za 22. april.

Aida Trepanić