Suđenje

Novalić i ostali: Objašnjenje svjedoka za mišljenje da su respiratori za intenzivnu njegu

6. Aprila 2022.15:46
U nastavku svjedočenja na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima, optuženima za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, direktor Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine Zijad Džemić objasnio je zbog čega je u mišljenju iz 2020. godine naveo da su uvezeni respiratori namijenjeni za intenzivnu njegu.


Fadil Novalić. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je svjedoka Novalićeve Odbrane pitalo zbog čega je u mišljenju Instituta navedeno da su respiratori ACM 812A prvenstveno namijenjeni stacionarno u prostorijama intenzivne njege, operacionim salama, a da mogu biti korišteni i kao mobilni uređaji uz bocu kisika.

Džemić je rekao da je to navedeno u specifikaciji uređaja, u kojoj se navodi “emergency room”, što je, na osnovu pretraživanja po internetu, najbliže “našoj intenzivnoj”.

“Ne postoji po specifikaciji ventilator za intenzivnu njegu”, kazao je svjedok.

Tužilac Džermin Pašić nastavio je svjedoka ispitivati o izjavi o usklađenosti, koja, kako je rečeno na prošlom ročištu, nije dostavljena uz uvezene respiratore sa ostalom dokumentacijom. Sugerišući da se u toj izjavi navodi namjena medicinske opreme, tužilac je svjedoku predočio primjer takvog dokumenta, koji su tužioci pronašli na internetu.

Džemić se nije složio da je to izjava o usklađenosti, već certifikat o usklađenosti koji izdaje firma koja obavlja kontrolu, što je prvi korak, a potom se rade za pojedine proizvode. Dodao je da je nemoguće dobiti pločicu sa CE oznakom a da u fabrici nije napisana izjava o usklađenosti. Prema njegovim riječima, izjava postoji i treba je zatražiti uvoznik ili distributer respiratora.

Tužilac Pašić tvrdi da je kineska firma od koje je Federacija uvezla respiratore dobila samo certifikat kvaliteta proizvodnje, ali da nije izdat za respirator ACM 812A.

S tim se nisu složile Odbrane, koje su predočile dokumente izdate od njemačke firme koja je obavila kontrolu kod kineskog proizvođača. Svjedok se složio sa braniteljicom Vasvijom Vidović da je respirator ACM 812A jedan od proizvoda za koje se daje uvjerenje.

On se složio i da u dokumentaciji piše da se ovaj respirator uglavnom koristi za oživljavanje pacijenata nakon operacije, utapanja, trovanja, udara struje, a da se može koristiti i za pacijente sa akutnim respiratornim zatajenjem.

I predsjedavajuću Vijeća Džemilu Begović je interesovala izjava o usklađenosti i njeno dostavljanje uz konkretan proizvod, a nakon odgovora svjedoka prokomentarisala je da znači da je to bitan dokument. Na to su Odbrane reagovale, a braniteljica Vidović je pitala da li treba uopšte više da izvode dokaze. Optuženi Fikret Hodžić je takođe reagovao, navodeći da su Odbrane upravo pokazale da su uvezeni respiratori obuhvaćeni certifikatom.

Odbrana Novalića uložila je i preostale materijalne dokaze, među kojima i odgovor iz laboratorije “Verlab” da je dokumentacija o certifikaciji respiratora izuzeta. Prema riječima Vidović, Odbrana želi da ovim i sličnim dokazima pokaže nezakonitost postupanja i pritiske Tužilaštva.

Tužilac Pašić je rekao da je ta dokumentacija izuzeta po odluci Opštinskog suda u Sarajevu, u okviru istrage o nesavjesnom liječenju i upotrebi respiratora.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

Suđenje se nastavlja 13. aprila, kada se očekuje vještak Odbrane.

Marija Taušan