Vijesti


Salihović: Službena putovanja i računi ugostiteljskih objekata 11. Aprila 2022. Suđenje Tužilaštvo Kantona Sarajevo uložilo je dokaze o službenim putovanjima i račune iz ugostiteljskih objekata koje je koristio bivši glavni tužilac Državnog tužilaštva Goran Salihović, kojem se sudi za zloupotrebu službenog položaja.
Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović 11. Aprila 2022. Vijest Velika Britanija je izrekla sankcije zabrane ulaska u zemlju i zamrzavanja eventualne imovine članu državnog Predsjedništva Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović. Sankcije su im uvedene zbog pokušaja podrivanja legitimiteta i fukcionalnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz britanske Vlade.
Amir Zukić i ostali: Završen dokazni postupak 11. Aprila 2022. Suđenje Ulaganjem dodatnih materijalnih dokaza Odbrane okončan je dokazni postupak u predmetu protiv sedmorice optuženih zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, a završna riječ Tužilaštva Kantona Sarajevo zakazana je početkom maja.
Naredne sedmice ročište za razmatranje sporazuma o priznanju krivice za silovanje u Nevesinju 8. Aprila 2022. Vijest U ponedjeljak, 11. aprila, pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazano je ročište za razmatranje sporazuma o priznanju krivice Damira Miskina, kojeg optužnica tereti da je, u svojstvu pripadnika Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žrtve bošnjačke nacionalnosti na području Nevesinja.
Disciplinski postupak protiv sudije iz Istočnog Sarajeva zbog pribavljanja koristi svojoj kćerki 8. Aprila 2022. Vijest Disciplinski postupak protiv Dragana Borovčanina, sudije Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu koji se, prema tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT), tereti za dva prekršaja, počet će krajem maja, dogovoreno je na pripremnom ročištu.
Vučetić: Saznanja o plaćanju naknada vještacima 7. Aprila 2022. Suđenje U nastavku suđenja bivšoj sutkinji banjalučkog Osnovnog suda Miri Vučetić, koja se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, svjedočili su nekadašnji saradnici optužene o plaćanju naknada vještacima koje su angažovale stranke.
Josip Barić sa braniocem Kadrijom Kolićem Mutap i ostali: Desetak saslušanih nije prošlo poligraf 7. Aprila 2022. Suđenje Nekadašnji tužilac Meris Ćato izjavio je da su u istrazi o stradanju Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine učestvovala dva odsjeka policije, više od pet tužilaca, a da deset saslušanih nije prošlo poligraf.
Eksumacija grobnice Kalinovik U Osmacima ekshumirano tijelo jedne osobe 7. Aprila 2022. Vijest Na lokalitetu Hajvazi u općini Osmaci ekshumirani su posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je stradala u genocidu u Srebrenici 1995. godine.
Ratni plakati – grafičkа pričа o sukobu u BiH 7. Aprila 2022. Vijest Na 30. godišnjicu početka opsade Sarajeva, u knjizi o plakatima u ratu u Bosni i Hercegovini 1992.–1995. objašnjava se kako je grafički dizajn korišten u cilju otpora, propagande i poziva na mir.
Blekić i ostali: Potpisan konsultantski ugovor između firmi “Vradis” i “Emam” 6. Aprila 2022. Suđenje Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je optuženo 16 osoba za organizovanje grupe koja je od 2006. do 2014. godine na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, svjedokinja Tužilaštva Kantona Sarajevo kazala je da je potpisivala financijske izvještaje koje joj je odredio Kasim Mujan.