Vijest

Okončan disciplinski postupak protiv tužiteljice iz Posavskog kantona zbog saobraćajne nezgode

5. Aprila 2022.16:58
Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je disciplinsku odgovornost za Ivanku Stanić, tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona, zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu sudijske ili tužilačke funkcije”, dok je tužena predlagala odbacivanje tužbe jer ne smatra da je zbog saobraćajne presude naštetila poziciji koju obavlja.


Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Prema disciplinskoj tužbi koju je na ročištu pročitao Mirza Hadžiomerović, zamjenik glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić-Nadarević, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona Ivanka Stanić tereti se za počinjeni prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu sudijske ili tužilačke funkcije”.

Hadžiomerović je objasnio da je tužena nehatno skrivila prometnu nesreću, te je proglašena odgovornom u krivičnom djelu sigurnost u saobraćaju, usljed čega je jedna osoba povrijeđena.

Dodao je kako Ured disciplinskog tužioca želi dokazati da kršenje saobraćajnih propisa predstavlja kršenje tužilačkog ponašanja, međutim da to ne čini tuženu nedostojnom da radi.

“Ured smatra da tuženu ne čini nedostojnom da obavlja funkciju, ali je čini disciplinski odgovornom”, rekao je Hadžiomerović.

On je uložio tri dokaza – presudu Općinskog suda u Tuzli od 6. decembra 2021., popis spisa iz ovog predmeta, te dnevnu naredbu Općinskog suda u Tuzli od 24. decembra 2021. godine.

Stanić je kazala kako u odgovoru na tužbu nije predložila dokaze, te je na ročištu predložila da se kao ocjena njenog ponašanja cijeni iskaz oštećenika, koji je, prema njenim riječima, kazao da je kritičnog dana vozio velikom brzinom, te da se cijeni i njeno ponašanje u trenutku nesreće.

Ona je rekla kako propust zbog kojeg je osuđena “ne predstavlja ponašanje izvan tužilaštva koje šteti tužilačkoj funkciji”.

Prema njenim riječima, u kritičnom trenutku nije ni na koji način bila svjesna motocikliste, dodavši kako ga nije uočila, te je kazala kako nije izvršila dobru procjenu. Stanić je dodala da je i oštećeni znatno doprinio počinjenju ovog krivičnog djela.

Dodala je kako nije došla do osude ni kod građana ni kolega i predložila Disciplinskoj komisiji da odbiju tužbu.

Predsjedavajuća Disciplinske komisije Željka Radović je rekla da će pismeni otpravak odluke stranke dobiti u zakonski predviđenom roku.