Vijest

Nove krivične prijave zbog kriminala i zloupotrebe položaja u Banjoj Luci

12. Aprila 2022.10:49
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković podnio je Okružnom javnom tužilaštvu krivične prijave protiv bivšeg direktora “Vodovoda” Zorana Popovića, kao i još pet odgovornih lica, zbog sumnje da su počinili krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.

Draško Stanivuković predaje krivičnu prijavu. Foto: BIRN BiH.

Radi se o brojnim zloupotrebama kada je riječ o nabavci i radovima na adaptaciji zgrade “Vodovoda” dok je na čelu tog preduzeća bio Popović, tvrdi Stanivuković.

“Vidjeli ste jednu frapantnu činjenicu, gdje me niko nije demantovao. Čuli ste direktora ‘Vodovoda’, koji je rekao da ne može da zna koliko to košta. Ali, direktore, možete da znate da li vam je umjesto 11 vrata isporučeno osam, da troje vrata nikada nije ugrađeno. Mogli ste da znate da nikada nisu izvršeni zidarski radovi. Mogli ste da znate da ste platili 250.000 maraka faktura koje su kao vazduh, dakle ne vide se”, izjavio je Stanivuković.

Uz to, Stanivuković je podnio i krivičnu prijavu protiv banjalučkog biznismena Đorđa Davidovića zbog slučaja “Ekvator”. Riječ je o gubitku zemljišta gdje je izgrađena jedna od kotlovnica za potrebe gradske “Toplane”, a gdje je Grad Banjaluka oštećen za više od dva miliona konvertibilnih maraka (KM).

U Stanivukovićevoj prijavi se navodi da je Đorđe Davidović “osumnjičen da je prekršio zakon radnjama lično i u svojstvu zakonskog zastupnika privrednog društva ‘Ekvator’ Banjaluka”, zajedno sa drugim povezanim licima, prije svega privrednim društvima “Banigo – Građenje” Banjaluka.

Bivši direktor “Vodovoda” Zoran Popović izjavio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je sve urađeno po zakonu, te pozvao institucije da rade svoj posao. Kako kaže, gradonačelnik Banjaluke “hoće da bude i policajac i sudija”.

“Postoji razlog zašto je Stanivuković sve ovo izmislio. ‘Vodovod’ je pod njegovom vlasti i s njegovim ljudima doveden pred bankrot. Dok sam ja bio direktor, preduzeće je bilo u plusu, smanjio sam broj zaposlenih, povećao prihode, smanjio rashode. Predao sam ga njegovim ljudima sa dobiti od 1,3 miliona KM. Pitajte Stanivukovića i njegove ljude da vam pokažu papire”, rekao je Popović u izjavi za BIRN BiH.

Krivična prijava Stanivukovića. Foto: BIRN BiH

Javnosti se obratio i Đorđe Davidović, koji je izjavio da je njegov pravni tim podnio prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića za zloupotrebu položaja i nadoknadu štete.

Kaže da Stanivuković pravi štetu njemu lično, firmi, kao i porodici, te da mu je nejasno zašto gradonačelnik podnosi prijavu protiv nadležnih u sudu, jer ne vjeruje presudama.

“Presude su tu da se izvršavaju, a ne komentarišu. Druga strana uvijek ima pravo na žalbu, ali nema pravo da mene vrijeđa ili da moj lik stavlja na bilborde. Iz njega izvire mnogo mržnje i pakosti”, kazao je on.

Nakon podnošenja krivične prijave, Stanivukovć je tokom konferencije za medije podsjetio i na aferu “Kiseonik”, gdje je Republičkom javnom tužilaštvu podnio prijavu zbog prometovanja industrijskog kiseonika u bolnicama u Republici Srpskoj, nakon čega su se oglasili i iz Tužilaštva.

Naveli su da je Tužilaštvo izuzelo kompletnu tendersku dokumentaciju u vezi sa nabavkom medicinskih i tehničkih gasova za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, na osnovu koje je utvrđeno da je u oktobru 2020. godine raspisan otvoreni međunarodni postupak za javnu nabavku medicinskih i tehničkih gasova za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra.

Dodaje se i da se kao jedini ponuđač prijavila firma “TGT” Laktaši, sa kojom je zaključen ugovor o kupoprodaji medicinskih i tehničkih gasova, ukupne vrijednosti 2.085.849,09 KM, te da je gas isporučivan prema cijeni određenoj predmetnim ugovorom.

“Iz dokumentacije pribavljene od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine utvrđeno je da je ‘TGT’ tokom 2020. i 2021. godine Univerzitetskom kliničkom centru isporučio određene količine medicinskog kiseonika, a da za to nije imao dozvolu Agencije, kao ni dozvolu za proizvodnju lijekova. Utvrđeno je i da je veća količina tehničkog kiseonika upotrijebljena za liječenje pacijenata”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Na osnovu analize utvrđeno je da ne postoje dokazi kako su prijavljena lica Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra, i Stanislav Čađo, direktor “TGT-a”, djelovali kao grupa ili organizovana kriminalna grupa, niti dokazi da je pribavljena imovinska korist ili drugom nanesena šteta. Postupak nabavke medicinskih i tehničkih gasova proveden je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, a plaćanje isporučenih količina kiseonika vršeno je po cijenama određenim ugovorom, navedeno je u jučerašnjem saopštenju.

Đorđe Vujatović