Vijest

Šabić u tužbi protiv BiH traži isplatu razlike plata koju bi dobio da je unaprijeđen

12. Aprila 2022.16:00
Pred Sudom Bosne i Hercegovine održano je pripremno ročište na kojem Samir Šabić, oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Bosanske Krupe, potražuje razliku plata koje bi mu bile isplaćene da je 2014. godine unaprijeđen u čin inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Šabićev punomoćnik Hamdija Veladžić je kazao da u cijelosti ostaje kod pisane tužbe, te da će se u pogledu tužbenog zahtjeva opredijeliti nakon što se izvrši finansijsko vještačenje.

Kako je rekao, vještak finansijske struke će se očitovati na okolnosti razlike plata koje bi bile isplaćene Šabiću da je izvršeno unapređenje prema raspisanom javnom oglasu iz 2014. godine.

Pored ulaganja materijalnih dokaza, provest će se i saslušanje Šabića, koji je konkurisao na mjesto inspektora MUP-a USK-a.

Veladžić se očitovao i po pitanju zahtjeva pravobranilaštva da se odredi prekid postupka pred Sudom BiH dok se pred Općinskim sudom u Bihaću ne završi postupak u kojem je Šabić tužio Unsko-sanski kanton (USK).

“Navodim da nisu ispunjeni uvjeti za prekid postupka, uvažavajući činjenicu da predmet parničnog postupka u Bihaću utvrđuje i zahtjev za isplatu novčanih iznosa zbog naknade štete nastale propustima USK-a, onemogućavajući napredovanje tužitelja od 2008. godine, a predmet ovog tužbenog zahtjeva je isplata po istom osnovu ali nastupanjem štetnog događaja poduzimanjem krivičnog gonjenja koji je nastupio radnjama Tužilaštva BiH 2014., koji je okončan oslobađajućom presudom”, obrazložio je Veladžić.

Prema njegovim riječima, ne postoje razlozi za prekid jer se radi o dva različita zahtjeva. Sutkinja Dragica Miletić je donijela rješenje kojim se odbija zahtjev za prekid postupka.

Šabiću je pred Sudom BiH suđeno za ratne zločine sa Jadrankom Šaranom i Zijadom Kadićem. Sva trojica su u januaru 2020. pravosnažno oslobođeni optužbi.

Pomoćnica pravobranioca Magdalena Papić je rekla da ostaje kod odgovora na tužbu, kazavši da tužena ne može odgovarati zbog vođenja krivičnog postupka kada tužitelj nije bio u pritvoru. Također, prema njenim riječima, ostaje i kod zahtjeva za prekid postupka.

“Ističem i prigovor zastare potraživanja imajući u vidu datum podnošenja tužbe. Osporavam visinu potraživanja, kao i sam tužbeni zahtjev (…) Protivim se prijedlogu za vještačenje s obzirom na navode koji su izneseni u odgovoru na tužbu”, kazala je Papić.

Glavna rasprava je zakazana za 13. septembar, kada će se provesti dokazi i raspravljati o visini tužbenog zahtjeva.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija