Vijest

Cikotić: “Nezahvalno prognozirati ovogodišnji povratak bosanskohercegovačkih građana iz Sirije”

12. Aprila 2022.14:52
Nakon što je Safet Sinanović, koji već godinama očekuje povratak svoje djece iz Sirije, zatražio na današnjem sastanku ubrzanje povratka bh. građana, državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić je naveo da je nezahvalno prognozirati kada bi se to moglo očekivati.

Žena u kampu Roj u Siriji. Foto: EPA-EFE/MURTAJA LATEEF

U kampovima “Al-Roj” i “Al-Hol” u Siriji, prema ranijim odgovorima Ministarstva sigurnosti, trenutno se nalazi 29 punoljetnih žena i oko 70 djece bh. državljana, među kojima su i tri kćerke i unučad Safeta Sinanovića. U Siriji se nalazi i njegov sin koji je tamo otišao kao maloljetnik.

Sinanović se danas sastao sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem kako bi tražio da se ubrza povratak bh. građana, te kazao da se radi o djeci “na velikoj muci” koja trebaju da idu u školu.

“Ministar mi je rekao da on ide na sve, da će urgirati na ovoj prvoj sad sjednici [Vijeća ministara] da to bude usvojeno”, kazao je Sinanović nakon sastanka predstavnika porodica u Državnom ministarstvu sigurnosti za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

On je dodao i da ga je ministar Cikotić ubijedio da će to biti “ubrzano”, te da je Cikotić insistirao da ta tačka bude prioritetna.

Ipak, navodi da iz Ministarstva sigurnosti nisu mogli dati rok kada bi mogao biti ostvaren povratak građana iz Sirije.

Sinanović, koji se povremeno čuje sa svojim kćerkama, navodi kako je ranije jedna od njih “išla u kancelariju kod Kurda” gdje joj je rečeno da BiH već tri puta odbija deportaciju ovih građana.

Tokom sastanaka u Ministarstvu, Sinanović je, kako kaže, upitao šta će se desiti ukoliko član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne bude htio potpisati odluku, na šta je dobio odgovor da to mogu potpisati druga dva člana bez njega.

“Po mom zaključku i oni su ubijeđeni da će to biti što prije”, zaključio Sinanović nakon sastanka.

Ministar Cikotić je potvrdio za BIRN BiH da su na ovom sastanku upoznali porodice, odnosno Sinanovića sa onim što je Ministarstvo do sada uradilo.

“U suštini mi smo još u februaru dostavili Akcioni plan Vijeću ministara na odobrenje. Upoznali smo ih da, nakon što Vijeće ministara odobri taj plan, čak smo urgirali da to bude na prvoj sjednici, treba nam nakon toga odluka Predsjedništva da bi se moglo ići u samu realizaciju tog procesa”, kazao je on.

Cikotić je naveo da su porodice nestrpljive, ali da s druge strane “ovdje institucije ne rade, imamo kašnjenja i pokušavamo da to ubrzamo i riješimo što je moguće prije”.

Na upit može li se povratak bh. građana iz Sirije očekivati ove godine, ministar je odgovorio kako je “vrlo nezahvalno prognozirati”.

“Mi bismo voljeli da smo još prošle godine to realizirali, ali nismo iz objektivnih razloga”, rekao je Cikotić.

Žene i djeca iz BiH, bivši stanovnici takozvane Islamske države, od pada ove terorističke organizacije 2019. godine nalazili su se u dva kampa – “Al-Hol” i “Al-Roj”.

BiH je dosad organizirala povratak sedam muškaraca, šest žena i 12 djece koji su u decembru 2019. godine stigli iz Sirije. Povratak preostalih građana koji se nalaze u kampovima otežala je pandemija koronavirusa. U julu prošle godine formiran je Koordinacioni tim za povratak bh. državljana iz Sirije i Iraka.

BIRN BiH je i ranije pisao o procesu repatrijacije i nastojanju porodica da njihovi članovi budu vraćeni iz Sirije.

Lamija Grebo