Vijest

SAD uvele sankcije Gordani Tadić i Asimu Sarajliću

11. Aprila 2022.17:32
Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije nekadašnjoj glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić zbog podrivanja demokratskih procesa na zapadnom Balkanu, te delegatu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Asimu Sarajliću zbog koruptivnih radnji.

Gordana Tadić. Foto: BIRN BiH

Tadić je sankcionisana, prema saopštenju objavljenom na stranici Ministarstva finansija SAD-a, da je kao “odgovorna ili saučesnica direktno ili indirektno učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu”.

Za Tadić se navodi, između ostalog, da je “navodno naplaćivala državnu stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora”, kao i da je koristila svoju poziciju da promoviše lične i porodične interese.

U saopštenju se navodi kako ove sankcije podrazumijevaju da će sva imovina i interesi u imovini Tadić koji se nalaze u SAD-u ili pod kontrolom američkih osoba biti blokirani i moraju se prijaviti Uredu za kontrolu strane imovine (OFAC).

Propisi Ureda, pojašnjeno je, općenito zabranjuju sve transakcije američkih osoba ili osoba unutar ili u tranzitu SAD-u koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba.

Tadić je za glavnu tužiteljicu imenovana u januaru 2019., a funkciju vršioca dužnosti glavnog tužitelja je prije toga obavljala od septembra 2016. godine, nakon suspenzije Gorana Salihovića.

Sredinom septembra 2021. godine Drugostepena disciplinska komisija potvrdila je odluku prvostepene komisije o njenoj smjeni s pozicije glavne državne tužiteljice, te je premještena na mjesto tužiteljice.

Tadić se teretila za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

SAD je uz ove sankcije uvela i zabranu izdavanja vize, odnosno onemogućavanje ulaska u zemlju osobama sa liste, te članovima uže porodice.

Iste sankcije izrečene su i delegatu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Asimu Sarajliću “zbog koruptivnih radnji”. Ministarstvo finansija, između ostalog, navodi da je Sarajlić zloupotrebljavao svoj položaj i lično primao naplatu od kandidata za posao u zamjenu za pozicije, te na drugi način vršio prevelik uticaj na proces zapošljavanja.

Protiv Asima Sarajlića se trenutno vodi sudski postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu, a optužen je da je koristeći svoj položaj posredovao prilikom zapošljavanja, čime je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Zajedno s njim optuženo je šest osoba, među kojima i Amir Zukić, koji je na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegvoine (BIRN BiH).

Sarajevski Općinski sud je u decembru 2021. potvrdio optužnicu koja Sarajlića, zajedno sa još tri osobe, tereti za davanje dara i drugih oblika koristi.

Kako se navodi u saopštenju, današnja akcija jača posvećenost Ministarstva finansija u promoviranju odgovornosti za aktere na zapadnom Balkanu koji su uključeni u destabilizirajuće i koruptivno ponašanje.

Takvo koruptivno ponašanje podriva vladavinu prava i ekonomski rast, a lišava ljude u ovim zemljama mogućnosti i stabilnosti, saopšteno je.

Podsekretar za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson je naveo kako se neće oklijevati korištenje svih sredstava kako bi korumpirani i destabilizirajući akteri odgovarali.

“Ljudi koji su danas imenovani predstavljaju ozbiljnu prijetnju regionalnoj stabilnosti, institucionalnom povjerenju i težnjama onih koji traže demokratsku i razumnu upravu na zapadnom Balkanu”, rekao je on.

Velika Britanija je danas uvela sankcije zabrane ulaska u zemlju i zamrzavanje eventualne imovine članu državnog Predsjedništva Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović zbog pokušaja podrivanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Dodiku su SAD početkom godine izrekle sankcije kao odgovor na koruptivne radnje i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH, o čemu je izvijestio BIRN BiH.

Tada su na listu sankcija dodani i Mirsad Kukić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, i Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kojima je, kao i Tijani Tegeltiji, zabranjen ulazak u SAD.

 

Lamija Grebo