Vijest

Postupak protiv tužiteljice Knežević zbog neizvršavanja uputstava nadređenih pokrenut po prijavi Sarajlije

12. Aprila 2022.17:06
Disciplinska komisija prihvatila je da se na glavnoj raspravi izvedu svi dokazi koje je predložio Ured disciplinskog tužioca (UDT) i sarajevska kantonalna tužiteljica Jasminka Knežević, protiv koje je podnesena tužba zbog neopravdanog kašnjenja i neizvršavanja uputstava nadređenog tužioca.

Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

U disciplinskoj tužbi koju je UDT podnio 28. februara navodi se da je tužiteljica Knežević izdavala naredbe za formiranje predmeta suprotno instrukciji i pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i dodjeljivanju predmeta.

U drugoj tački tužbe se navodi da je bez saglasnosti glavne tužiteljice sklopila sporazum o priznanju krivice sa pet optuženih, a na teret joj je stavljeno i neopravdano kašnjenje u rješavanju pritužbi u vezi sa obustavama istraga.

Disciplinska tužiteljica Aldijana Porča je, uz materijalne dokaze, predložila da kao svjedok bude saslušana glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Sabina Sarajlija, na osnovu čije prijave je formiran ovaj predmet. Sarajlija je predložena za svjedoka i od Odbrane, koja je navela da u potpunosti osporava navode tužbe.

Porča je napomenula da je Knežević u posljednjih pet godina dva puta kažnjena odbijanjem od plate zbog disciplinskih prekršaja.

Punomoćnica Belma Balijagić-Džuho je kazala da je Knežević u vezi s prvom tačkom optužnice preduzimala radnje jer slučaj nije trpio odlaganje s obzirom da se radilo o 46 kilograma eksploziva u vozilu koje se kretalo Sarajevom.

“Uložićemo dokaze da je ovo tačno… Kad je doveden osumnjičeni, glavna tužiteljica se nije javljala”, rekla je Balijagić-Džuho.

Knežević je u vezi sa drugom tačkom predložila dokaze kojima nastoji pokazati da se radi o diskriminaciji i da je glavna tužiteljica dala saglasnosti za druge pravno iste slučajeve.

Prema njenim riječima, propis na koji se poziva za neopravdano kašnjenje nije na snazi. Knežević je predložila set dokaza kojima nastoji pokazati da je u vrijeme pandemije imala dosta više posla i da je mijenjala kolege. Dodala je da nije kasnila s urgencijama, kako se to navodi u tužbi, i da se postupalo po prioritetima.

“Dokazaću da nisam neradnik. Tad sam radila preko svake mjere”, kazala je Knežević, koja će takođe biti saslušana u postupku.

Glavna rasprava zakazana je za 25. maj.

Marija Taušan