Suđenje

Goran Milošević i ostali: Prisluškivanje i pretres grupe osumnjičene za prekogranični kriminal

12. Aprila 2022.14:52
Na suđenju Goranu Miloševiću i ostalima koji se terete za više krivičnih djela, među kojima je davanje dara i drugih oblika koristi, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine opisao je praćenje i prisluškivanje grupe osumnjičene za prekogranični kriminal.

Gacko. Izvor: Wikicommons

Inspektor za istrage Centralnog istražnog ureda Granične policije Bosne i Hercegovine Mersudin Omerhodžić ispričao je kako su sredinom 2020. godine, obavljajući poslove iz nadležnosti Ureda i razmjenjujući operativna saznanja o prekograničnom kriminalu, došli do informacija o aktivnostima na području opštine Gacko u mjestu Korita, u koje su bili uključeni pripadnici Granične policije.

Omerhodžić je ispričao da su obavijestili Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine, nakon čega su u novembru te godine dobili naredbu Suda za provođenje posebnih istražnih radnji. One su podrazumijevale tajno praćenje i tehničko snimanje osoba i vozila prema Goranu Miloševiću i Svetozaru Kašikoviću, uposlenicima Granične policije koji su optuženi u ovom predmetu.

Istražne radnje su provođene na području graničnog pojasa Korita – Crkvice, gdje je državna granica između BiH i Crne Gore, rekao je Omerhodžić, dodavši da ga je pokrivala mobilna patrola “167” Granične policije BiH. Objasnio je da se tu radi o graničnim pojasu preko kojeg je dozvoljeno kretanje lokalnog stanovništva iz BiH i Crne Gore. Preko granice je uočeno kretanje vozila koja nemaju registarske oznake ili imaju registarske oznake koje ne pripadaju tim vozilima, kazao je svjedok, objasnivši da su provjere izvršene uvidom u baze podataka Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA).

“Učestvovao sam u radnjama pretresa kada smo otkrili da se u graničnom pojasu kreće vozilo Opel Zafira u kojem su bili Milošević i Kašiković, iz pravca BiH u Crnu Goru, i da se isto vraća u BiH. Pokušali smo da zaustavimo vozilo, međutim oglušili su se na naredbu. Kada smo ga napokon zaustavili, utvrdili smo da vozilom upravlja Darko Đurica. Uočeno je da se u vozilu nalazi određena količina paketa. Obavijestili smo Tužilaštvo i ishodili naredbu za pretres vozila. Pretresom vozila pronađena je veća količina akcizne robe – cigareta. Pored toga, kod Đurice smo pronašli tri mobilna telefona, mobilnu radiostanicu i određenu količinu novca – 50 eura”, ispričao je Omerhodžić, dodavši kako je utvrđeno i da vozilu ne pripadaju registarske oznake koje su bile na njemu.

U nastavku istražnih radnji kodnog naziva “Lovac”, prilikom prelaska graničnog pojasa zaustavljeno je vozilo Land Rover kojim je upravljao Goran Svorcan, a s njim je bio Aleksandar Milinić. Pretresom je utvrđena određena količna akcizne robe – cigareta, kao i mobilni aparati osumnjičenih policijskih službenika Miloševića i Kašikovića, dok je kod Svorcana pronađeno i vatreno oružje, kazao je Omerhodžić.

Omerhodžić je rekao kako su od telekom operatera, nakon naredbe Suda, zatražili podatke sa zaplijenjenih telefona kako bi ih mogli vještačiti, te da su o rezultatima istrage sačinili zapisnik. Dodao je kako su osumnjičeni koristili ručne radiostanice kako bi izbjegli komunikaciju putem telefona.

“Navedene ručne radiostanice su imale frekvencije koje pripadaju SIPA-a i Graničnoj policiji i mogli su da slušaju komunikaciju policijskih službenika”, objasnio je Omerhodžić.

Sud Bosne i Hercegovine je u novembru prošle godine potvrdio optužnicu protiv Gorana Miloševića, Svetozara Kašikovića, Vladislava Pravice, Milorada Rogača, Darka Đurice, Zorana Rogača, Gorana Svorcana i Aleksandra Milinića, koji se terete da su od decembra 2020. do sredine aprila 2021. godine postali pripadnici grupe ljudi s ciljem učinjenja krivičnih djela “krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, te davanje dara i drugih oblika koristi”, odnosno uz elemente koruptivnih krivičnih djela, i izbjegavajući mjere carinske kontrole, bavili se prenošenjem preko državne granice akciznih proizvoda čiji je uvoz zabranjen, odnosno zahtijeva posebno odobrenje, sve u cilju stavljanja u promet akciznih proizvoda koji nisu obilježeni markicama BiH.

Na pitanje Bojana Veselinovića, branioca Gorana Miloševića, da li je presretnut ijedan razgovor u kojem je učestvovao njegov klijent, Omerhodžić je odgovorio da nije, ali da se na osnovu snimaka iz automobila čuje kako govori Milošević. Potom je Veselinović upitao da li automobil koriste i drugi pripadnici Granične policije, a Omerhodžić je rekao kako je slušao Miloševića da razgovara sa sinom Markom.

Braniteljica Nina Kisić, koja zastupa Svetozara Kašikovića i Milorada Rogača, nastojala je da ospori kredibilitet istražnih radnji, upitavši Omerhodžića da li je naredbe za istragu dobijao od šefa Odsjeka za prikrivene operacije Rejhana Rakovića, koji je suspendovan. Svjedok je odgovorio da se radi o prvostepenoj odluci.

Svjedok Tužilaštva BiH Nikola Drapić, komandir jedinice Granične policije Trebinje, objasnio je kako se radi o graničnom pojasu Korita – Biteljica – Crkvice, na kojem je, prema sporazumu između BiH i Crne Gore iz 2010., trebao biti uspostavljen granični prelaz. Drapić je objasnio kako je prelazak graničnog pojasa s obje strane bio omogućen ljudima koji žive na tom mikrolokalitetu a koji su imali zemlju na drugoj strani ili članove porodica o kojima su brinuli.

Na pitanje advokata Veselinovića, Drapić je objasnio da se prilikom prelaska granice popunjavao formular, a da promet roba nije bio dozvoljen prije graničnog prelaza Deleuša.

Mirza Pecikoza, branilac Vladislava Pravice, upitao je Drapića da li se vrši službena evidencija svih prelazaka granice koju prelaze dva-tri čovjeka dnevno, na što je svjedok odgovorio da “policajac koji napravi iznimku može biti sankcionisan”.

Nastavak suđenja je zakazan za 17. maj.

 

 

Jasmin Begić