Vijest

Suđenje Hadžibegoviću: Odbrana sumnja u zakonitost pribavljanja dokaza

13. Aprila 2022.17:00
Izvođenjem materijalnih dokaza Tužilaštva danas je nastavljeno suđenje Tariku Hadžibegoviću, stručnom saradniku u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka koji je optužen za primanje mita.

Banja Luka. Foto: BIRN BiH

Na današnjem ročištu, tužilac Slobodan Ćelić je prezentovao video-snimke sa nadzornih kamera u Tržnom centru “Merkator” u Banjaluci, a gdje se, prema svjedočenju Senada Zejnića, on susretao sa Hadžibegovićem.

Odbrana je negodovala zbog izvođenja ovog dokaza jer sumnja u njegovu zakonitost.

DVD sa nadzornih kamera u TC “Merkator” bio je pohranjen u depozit Okružnog suda u Banjaluci, pa ga je Republičko javno tužilaštvo izuzelo zbog analize, ali ga nije nikako vratilo u Sud.

“To su materijalni dokazi koji se čuvaju u Sudu. Zna se kako se oni čuvaju. Kako da znamo da je riječ o originalnom snimku?” rekla je Jasminka Jovišević, advokat optuženog.

Na prikazanim video-snimcima vidi se da se oštećeni, a kasnije svjedok/informant Senad Zejnić nalazi u društvu sa Hadžibegovićem.

Joviševićeva je negodovala i kod ostalih materijalnih dokaza koje je republički javni tužilac danas izvodio, a između ostalog, u sudnici su pušteni i audio-snimci, jer je Zejnić bio opremljen audio-opremom za snimanje od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

Ni ovi snimci se nisu nalazilli u sudskom spisu, što je, prema riječima Odbrane, takođe nezakonito postupanje, te se sumnja u moguću manipulaciju snimkom.

S druge strane, iz Tužilaštva kažu da smatraju da nije potrebno da se ti dokazi čuvaju u Sudu.

Na audio-snimcima se čuje razgovor između dvije osobe. Prema riječima tužioca, Zejnić i Hadžibegović pričaju o prijavi koju je Zejnić podigao zbog iznude, kao i o novcu za koji je korišten termin “čokolada”.

Tako je glas za koji se pretpostavlja da pripada Zejniću izjavio da je dogovoreno “šest čokolada po 500”, a što, prema navodima optužnice, predstavlja 3.000 evra.

Za Odbranu je sporno i što je informator imao kodno ime, a ozbiljne primjedbe su uložili i na rad Suda kada je riječ o naredbama koje je donosio u vezi sa provođenjem posebnih istražnih radnji.

Sudija Branimir Jukić je rekao da će prihvatiti uvrštavanje dokaza, ali da će ozbiljno uzeti u obzir prigovore na zakonitost dokaza.

Suđenje Hadžibegoviću se nastavlja 26. aprila.

Đorđe Vujatović