Vijest

Zatvorske kazne zbog pripremanja prevara pri glasanju u Brčkom

15. Aprila 2022.11:32
Nekadašnji poslanici Skupštine Brčko distrikta Radoslav Bogićević i Nenad Kojić su sa Tužilaštvom Distrikta skopili sporazum o priznanju krivice zbog pripremanja izvršenja prevare pri glasanju, nakon čega im je Osnovni sud u Brčkom izrekao po četiri mjeseca kazne zatvora.

Osnovni sud Brčko distrikta. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju Pravosudne komisije Brčko distrikta, Osnovni sud je prihvatio ovaj sporazum i izrekao zatvorsku kaznu, u koju će se optuženima uračunati vrijeme provedeno u pritvoru u periodu od 15. oktobra do 4. decembra 2020. godine.

Bogićeviću i Kojiću se, prema saopćenju, stavlja na teret da su prije lokalnih izbora 2020. godine u Brčko distriktu BiH pripremali izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju, odnosno da su lično i posredstvom trećih lica pribavili i zloupotrijebili kopije ličnih karata većeg broja građana, prijavivši ih za glasnje iz inostranstva u namjeri da za političku stranku Narodni demokratski pokret, i za njih kao kandidate, pribave što veći broj glasova.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije u više navrata pisala o prevarama pri glasanju u Brčko distriktu.

Kako su se stranke odrekle prava na žalbu, presuda je postala pravosnažna.

Lamija Grebo