Vijest

Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog ploče na Vracama posvećene Mladiću

14. Aprila 2022.16:02
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet zbog postavljanja nove ploče na Vracama sa imenom Ratka Mladića, osuđenog za genocid i druge zločine počinjene u BiH, uprkos zakonskoj zabrani davanja podsjetnika osuđenim za ratne zločine koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Spomen-ploča na Vracama. Foto: BIRN BiH

Ploča je obnovljena 8. marta, a dan kasnije Državno tužilaštvo zaprimilo je prijavu. Mjesec dana poslije iz Tužilaštva su potvrdili da je formiran predmet.

“Predmet je u radu i postupajući tužitelj zatražio je provođenje aktivnosti na prikupljanju činjenica i dokaza o navedenom događaju, kao i izvršenje određenih provjera. Nakon što se aktivnosti okončaju, bit će donesena tužiteljska odluka u navedenom predmetu”, rečeno je iz Tužilaštva za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ploču je obnovila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, jer je u prethodnom periodu bila uništena, ali negiraju da se njome iskazuje priznanje Mladiću. Iz ove organizacije tvrde da je ploča postavljena u čast formiranja dva bataljona.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu izrekao je prošle godine drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Jasmin Begić