Suđenje

Blekić i ostali: Pozajmica brokerske kuće “Eurohaus”

13. Aprila 2022.16:02
Svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je na suđenju u predmetu “Profit”, gdje se 16 optuženih tereti za više krivičnih djela, negirao da je od brokerske kuće “Eurohaus” primio pozajmicu u iznosu od 192.000 konvertibilnih maraka (KM) iako je rekao da mu “djeluje” da se na ugovoru o pozajmici nalazi njegov potpis.


Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Fadil Ćosibegović je ispričao da je prije nekoliko godina bio jedan od osnivača “Eurohausa”, da su tu bili Zijad Blekić, koji je jedno vrijeme bio i direktor ove brokerske kuće, te Edin Dizdar, ali svjedok nije znao njegovu funkciju niti šta je radio.

Pojasnio je da je njegov udio u brokerskoj kući bio deset posto, da se mijenjao vlasnički udio, ali nije znao u kojem procentu, i da je sjedište “Eurohausa” bilo u sarajevskoj Ulici Azize Šaćirbegović.

Negirao je, na upit Tužilaštva, da je od brokerske kuće imao ikakvu korist i da je dobijao pozajmice, konkretno pozajmicu od 192.000 KM, a nakon što mu je predočen ugovor o pozjamici, kazao je kako mu “djeluje” da se njegov potpis nalazi na mjestu zajmoprimca.

“Ako je novac na banci, ja ga sigurno nisam podigao. (…) Nisam uopće dobio pozajmicu, kako ću je vratiti? Uopšte se ne sjećam da je ovo ikad bilo”, rekao je svjedok.

Optuženi Edin Dizdar je u kasnijem komentaru naveo da predočeni dokument ne znači da je transakcija izvršena.

Na dalje upite Tužilaštva da li je imao novčanu korist od Zijada Blekića, svjedok je odgovorio da mu je optuženi dao karticu na kojoj je “možda bilo dvije ili tri hiljade”.

“Karticu sam dobio možda da me počasti nešto, nismo nikada o tome razgovarali”, naveo je svjedok.

Svjedok je kazao i da je čuo kako je kasnije osnovana firma “Vradis”. Kada mu je predočen iskaz iz istrage u kojem je naveo da su u toj firmi bili Ramiz Bibić i Nermana Šehović, odgovorio je da zna da su prostorije te firme bile u Ulici Azize Šaćirbegović.

Potvrdio je da poznaje Ramiza Bibića i da su se upoznali u brokerskoj kući, kao i Muharema Bajrića, za kojeg je naveo da je bio Blekićev vozač.

Optužnica za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela tereti – pored Blekića, Dizdara, Bibića i Bajrića – i Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Njima je na teret stavljeno da su od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Svjedok Irfan Tutun, nekadašnji radnik “Unioninvesta”, ispričao je da je u ovoj firmi imao dionice, koje je kasnije prodao brokerskoj kući “Raiffeisen”, da je 2006. ili 2007. većinski vlasnik “Unioninvesta” postao Ibrahim Jusufranić, za kojeg misli da je bio direktor.

Sjedište firme, prema njegovim riječima, bilo je prekoputa kasarne “Maršal Tito”, nakon čega su se preselili u Ulicu Azize Šaćirbegović, gdje je, osim “Unioninvesta”, bila firma “Vradis”, čiji je direktor bio Ramiz Bibić, te da su “bili kancelarija do kancelarije”.

Za Edina Dizdara je svjedok rekao da mu je bio neposredni rukovodilac kad su prešli u Ulicu Azize Šaćirbegović, a za Nermanu Šehović da je bila direktorica pred sami kraj njegovog rada u “Unioninvestu”.

Kazao je da je prisustvovao skupštinama preduzeća, ali da nije slušao o čemu se raspravlja, već je dijelio listiće za glasanje, i da misli da su na zadnjoj skupštini bili Dizdar i Šehović.

Svjedok je na pitanje optuženog Dizdara rekao kako je nova uprava u “Unioninvestu” isplatila dugovanja radnicima, te da su se neki od njih kasnije zaposlili u drugim firmama.

“Ljudi su dobijali otpremnine. Meni nije bilo drago, jer, ugasit će se firma”, kazao je svjedok i potvrdio da je i on dobio otpremninu.

Nastavak suđenja je 20. aprila.

Haris Rovčanin