Vijest

Na području Lopara ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe

14. Aprila 2022.12:57
Tokom ekshumacije u zaseoku Kovačevići u mjestu Koraj na području općine Lopare pronađeni su skeletni ostaci najmanje jedne osobe, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


Ekshumacija posmrtnih ostataka – ilustracija. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo BiH je navelo da je istražilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine na lokalitetu Kovačevića, gdje po nalogu tužioca koordinira rad ovlaštenih službenih osoba koje provode proces ekshumacije i traganja za posmrtnim ostacima nestalih osoba. Službenici Policijske stanice Lopare rade na osiguranju lokacije, dok će pronađeni posmrtni ostaci biti poslani na dalju sudsko-medicinsku obradu i proces utvrđivanja identiteta putem DNK analize, naveli su iz Tužilaštva.

Iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) su kazali kako se pretpostavlja da se na ovom području nalaze posmrtni ostaci mještana bošnjačke nacionalnosti koji su nestali tokom 1992. godine.

Prema ranijem pisanju Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), srpske snage i paravojne formacije napale su mjesto Koraj (općina Lopare) na Majevici nakon ultimatuma Kriznog štaba Općine Lopare 15. juna 1992. godine, kojim je općinska vlast tražila predaju oružja i deportaciju svih mještana u pravcu Bijeljine. Većina mještana se uspjela izvući prema Čeliću, a tokom napada je ubijeno 59 civila, uglavnom starijih osoba, dok su ostali sprovedeni u logor “Batković” kod Bijeljine, a kuće u Koraju su zapaljene.

Haris Rovčanin