Vijesti


Trideset godina potrage za Seadom iz Hranče 3. Maja 2022. Vijest Devetnaestogodišnji Sead Ramić odveden je iz porodične kuće u Hranči kod Bratunca u maju 1992. godine. Majka Hajra je preminula od karcinoma nakon što je godine posvetila potrazi za sinom, a otac Sinan i sestra Paša nastavljaju i trideset godina od njegovog nestanka da ga traže.
Najavljen dolazak nekoliko stotina ljudi na obilježavanje u “Dobrovoljačku” 29. Aprila 2022. Vijest Na obilježavanje godišnjice stradanja vojnika u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja, gdje je poginulo više pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA), doći će predstavnici udruženja proisteklih iz proteklog rata, nevladinih organizacija, predstavnici institucija i opština iz Republike Srpske.
Prizori zločina: Kravica 29. Aprila 2022. Vijest Nakon objava da je u toku čišćenje terena, uklanjanje otpada u i oko hale Zemljoradničke zadruge u Kravici, Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) objavljuje fotopriču sa ovog stratišta na kojem je u julu 1995. ubijeno više od 1.000 Srebreničana.
Tenderom za rekonstrukciju zadruge u Kravici predviđeno uklanjanje tragova zločina 29. Aprila 2022. Vijest Tenderom koji je pokrenula Opština Bratunac, a dijelom finansirala Vlada Republike Srpske, izvršit će se rekonstrukcija i sanacija četiri hale Zemljoradničke zadruge u Kravici i na taj način ukloniti oštećenja od metaka koji stoje kao spomen na ubijene bošnjačke civile u julu 1995. godine.
Osnovni sud u Banja Luci Presuda za krađu električne energije 3. maja 29. Aprila 2022. Suđenje Na banjalučkom Osnovnom sudu, iznošenjem završnih riječi okončano je suđenje Darku Bajiću i Zlatku Martinoviću, koje optužnica Okružnog tužilaštva tereti za zloupotrebu ovlaštenja i krađu električne energije. Tužilaštvo traži osuđujuće presude, dok Odbrana tvrdi da je čitav proces bio skandalozan i zahtijeva oslobađajuću presudu.
Podignuta optužnica za zločine u Donjem Vakufu 29. Aprila 2022. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Miodraga Đurkića, nekadašnjeg upravnika zatočeničkog objekta “Vrbaspromet”, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog tokom 1992. godine na području Donjeg Vakufa.
Podignuta optužnica za ratne zločine u Novoseocima kod Sokoca 29. Aprila 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Nikole Koprivice “Nidže” zbog zločina počinjenih na području Novoseoca kod Sokoca, navedeno je u saopćenju Tužilaštva.
Mirza Ademaj i ostali: Optuženi se izjasnili da nisu krivi 29. Aprila 2022. Suđenje Na ročištu povodom izjašnjenja o krivnji pred Općinskim sudom u Sarajevu, Mirza Ademaj, Edina Busuladžić i Alzira Hota, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, te posrednik Enes Zijadić izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za više koruptivnih djela.
Konferencija Safejournalist: Napadi na novinarke u porastu 28. Aprila 2022. Vijest Pritisci na medije na Zapadnom Balkanu su u porastu, a položaj novinara sve je teži, zaključeno je na dvodnevnoj konferenciji mreže Safejournalist, gdje su kao načini za poboljšanje predloženi usvajanje novih zakona i umrežavanje novinara.
Udruženje žrtava zatražilo procesuiranje odgovornih za opsadu Sarajeva 28. Aprila 2022. Vijest Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da procesuira odgovorne za opsadu Sarajeva, podsjećajući na četiri presude Haškog tribunala koje, uz zaključke o opsadi, sadrže i imena osoba na nižim nivoima koje su aktivno učestvovale u počinjenim zločinima.