Vijesti


Marš “Besmrtnog puka” u Banjaluci: Dan solidarnosti ruskog i srpskog naroda 9. Maja 2022. Vijest U Banjaluci je, u sklopu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, održan marš “Besmrtnog puka” na kome su učestvovali zvaničnici iz Republike Srpske, te ruski ambasador u Bosni i Hercegovini i ogranak “Noćnih vukova”, čiji su se pojedini članovi, prema izvještajima State Departmenta, borili na strani proruskih snaga na Krimu.
Subotić i ostali: Uvoznik robe u BiH nije porezni niti carinski obveznik 9. Maja 2022. Suđenje U nastavku suđenja Špiri Subotiću i Ahmedu Bešireviću, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, svjedok Državnog tužilaštva je posvjedočio da uvoznik aroma za nargilu u Bosnu i Hercegovinu nije carinski niti porezni obveznik.
Amir Zukić i ostali: Tužilaštvo traži kaznu za zapošljavanje pomoću stranačkih veza i novca 9. Maja 2022. Suđenje Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je da Amir Zukić, Asim Sarajlić i još petorica optuženih budu kažnjeni za zloupotrebe počinjene 2016. godine prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima na osnovu stranačkih veza i davanja novca.
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Milenka Živanovića za zločine u Srebrenici 9. Maja 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu Državnog tužilaštva protiv nekadašnjeg komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Milenka Živanovića koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice u julu 1995. godine.
Prihvaćeno izvođenje svih dokaza u disciplinskom postupku protiv sudije iz Livna 6. Maja 2022. Vijest Glavno ročište u disciplinskom postupku protiv sudije Općinskog suda u Livnu Olivera Bardova zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka, bit će održano 29. juna, rečeno je nakon što je Disciplinska komisija prihvatila da budu izvedeni svi predloženi materijalni dokazi.
Tokom ekshumacije u Mostaru pronađeno još pet posmrtnih ostataka 5. Maja 2022. Vijest U nastavku ekshumacije na području mjesta Međine u Mostaru, pronađeno je još pet posmrtnih ostataka žrtava iz posljednjeg rata. Na ovom lokalitetu do sada je pronađeno najmanje osam posmrtnih ostataka, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO BiH).
Šta trebate znati o konkursu za novog glavnog državnog tužioca 5. Maja 2022. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) objavilo je konkurs za niz rukovodećih pravosudnih pozicija, među kojima je i pozicija glavnog tužioca Državnog tužilaštva, kojeg će dočekati brojni predmeti koji su mjesecima u fokusu interesa javnosti, poput predmeta za negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca za koje do danas nije podignuta nijedna optužnica.
Na suđenju Slavici Injac uloženi zapisnici o izvršenim ciljanim kontrolama “Bobar banke” 5. Maja 2022. Vijest Ulaganjem materijalnih dokaza Republičkog javnog tužilaštva, nastavljeno je suđenje Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske kojoj se pred Okružnim sudom u Banjaluci sudi zbog zloupotrebe položaja u slučaju “Bobar banke”.
Suđenje bivšem predsjedniku Vlade RS-a: Pavlović podnio ostavku nakon razgovora s tadašnjim premijerom 5. Maja 2022. Suđenje Na suđenju Aleksandru Džombiću, nekadašnjem predsjedniku Vlade Republike Srpske (RS) optuženom za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, svjedočio je Milenko Pavlović, koji je ispričao zbog čega je podnio ostavku na poziciju direktora Investiciono-razvojne banke.
Bajić i Martinović oslobođeni optužbe za krađu električne energije 3. Maja 2022. Vijest Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je optužbi Darka Bajića i Zlatka Martinovića optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, odnosno za krivično djelo krađa električne energije. Sudija Zoran Milojica rekao je, prilikom objave presude, da Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nije u optužnici opisalo krivično djelo.