Vijest

Udruženje žrtava zatražilo procesuiranje odgovornih za opsadu Sarajeva

28. Aprila 2022.13:16
Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da procesuira odgovorne za opsadu Sarajeva, podsjećajući na četiri presude Haškog tribunala koje, uz zaključke o opsadi, sadrže i imena osoba na nižim nivoima koje su aktivno učestvovale u počinjenim zločinima.


Civili pretrčavaju ulicu u Sarajevu u decembru 1994. godine. Foto: EPA/DEBI

Udruženje je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navelo kako su Tužilaštvu poslali dopis kojim podsjećaju vršioca dužnosti glavnog tužioca Milanka Kajganića, šefa odjela i tužioce koji rade u odjelu za ratne zločine, na pravosnažne presude protiv Stanislava Galića, Dragomira Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. U presudama su navedena konkretna imena osoba na nižim nivoima koje su aktivno učestvovale u počinjenim zločinima, navode iz Udruženja.

U Udruženju su povodom godišnjice početka opsade Sarajeva napravili analizu presuda koje je izrekao Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), objašnjava predsjednik Udruženja Murat Tahirović.

“Navedena su konkretna imena osoba koje su na neki način bile počinioci ili potčinjeni Miloševiću, Karadžiću, Mladiću i Galiću, i zaista je bilo začuđujuće da niko u Tužilaštvu BiH, ali i u Kantonu Sarajevo, nije poduzeo mjere protiv onih koji su navedeni bar u tim presudama”, kaže Tahirović i podsjeća da je od početka rata prošlo 30 godina, u kojima nisu podignute optužnice protiv direktnih počinilaca zločina tokom opsade.

On također podsjeća i na obaveze iz Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina i “A” listu Haškog tribunala, gdje se, kako kaže Tahirović, nalazi jedan broj imena za koje je Tribunal ocijenio da postoji dovoljan broj dokaza za njihovo procesuiranje.

Tahirović navodi da su, osim pravosnažnih presuda Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, Tužilaštvu BiH dostavili “Aneks ‘B’ usvojene državne Revidirane strategije u kojem se Državnom tužilaštvu i tužiocima nalaže da u prioritet uzmu predmete Pravila puta Rimskog sporazuma i oko 300 predmeta u kojima se nalaze imena snajperista, minobacačlija i drugih političkih i vojnih osoba odgovornih za opsadu”, kao i brošuru “Sarajevo 30 godina bez optužnice”, koja sadrži najvažnije pravosnažne i konačne zaključke MKSJ-a o opsadi Sarajeva i to iz dostavljene četiri presude.

“Oni [tužioci] su dobro plaćeni i mislim da jedan broj, dio njih, ako se krene u analizu, ne podigne nijednu optužnicu u toku jedne godine. Jedan broj njih bi trebao da počne opravdavati svoju platu, koja nije nimalo mala, i da uzme za primjer da počne raditi procesuiranje zločina za opkoljeno Sarajevo”, kaže Tahirović.

MKSJ je Karadžiću, Mladiću i Galiću izrekao doživotnu kaznu zatvora, a Miloševiću kaznu u trajanju 29 godina.

U aprilu 2020. godine BIRN BiH je objavio istraživanje da komandanti brigada Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) unatoč dokazima nisu optuženi za terorisanje Sarajlija.

Početkom aprila ove godine BIRN BiH je predstavio Bazu sudski utvrđenih činjenica za sarajevsku regiju, zasnovanu na do sada izrečenim presudama, koje mogu biti osnov za borbu protiv revizionističkih narativa te u obrazovanju.

Emina Dizdarević Tahmiščija