Vijesti


Sve veće prepreke slobodi medija u BiH: “Male plate su oblik pritiska na novinare” 10. Maja 2022. Vijest Potplaćenost, povećan broj napada, prijetnji, zastrašivanja i pritisaka, kao i nepostojanje adekvatne zaštite u okviru pravosudnih sistema, bili su najveći problemi novinarki i novinara u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine, pokazalo je istraživanje “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2021”.
Zatraženo produženje pritvora osumnjičenom Željku Radovanoviću i ostalima iz akcije “Ira” 10. Maja 2022. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora u trajanju od dva mjeseca Željku Radovanoviću i još šestorici osumnjičenih za organizovani međunarodni kriminal u vezi sa krijumčarenjem velikih količina opojnih droga, pranjem novca i drugim krivičnim djelima, dok su Odbrane zatražile da se prijedlog odbije te da im se eventualno izreknu mjere zabrane.
VSTV: Pola godine bez utvrđivanja odgovornosti upravnih odbora oba Centra za edukaciju sudija i tužilaca 10. Maja 2022. Vijest Odgovornost Upravnog odbora Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (CEST FBiH), koji je bez saglasnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) imenovao Arbena Murtezića na poziciju direktora ove institucije, nije utvrđena ni nakon gotovo pola godine otkako je na sjednici rečeno da vrlo vjerovatno postoje elementi krivične odgovornosti.
Otkazana tri suđenja zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi 10. Maja 2022. Vijest Zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi, otkazana su ročišta koja su danas bila planirana u terminima od deset do trinaest sati u Općinskom i Kantonalnom sudu u Sarajevu.
Cikotić: Svjedoku nepoznato da li su aneksi ugovora dostavljeni Predsjedništvu BiH 10. Maja 2022. Suđenje Na suđenju Selmi Cikotiću, aktuelnom ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine optuženom za zloupotrebu položaja te oštetu državnog budžeta za oko 9,7 miliona konvertibilnih maraka (KM), svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je rekao kako mu nije poznato da su aneksi ugovora dostavljeni Predsjedništvu BiH na saglasnost.
“Besmrtni puk” u Trebinju: Pozivi na mir i majice s Putinovim likom 9. Maja 2022. Vijest U Trebinju je, u okviru obilježavanja Dana borbe protiv fašizma, održan “Besmrtni puk” na kome je učestvovalo nekoliko desetina građana, članova trebinjskog odbora Socijalističke partije Republike Srpske, predstavnika Saveza udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata (SUBNOR), te predstavnici ruske Ambasade u Bosni i Hercegovin i članovi organizacije “Noćni vukovi”.
Bh. povorka ponosa u borbi protiv nasilja, mržnje i marginalizacije: “Porodično okupljanje” 9. Maja 2022. Vijest Treća bosanskohercegovačka povorka ponosa, koja je zakazana za 25. juni 2022. godine u Sarajevu pod sloganom “Porodično okupljanje”, organizuje se s ciljem podrške borbi za prava LGBTIQ osoba i protiv problema i nasilja koje članice i članovi ove zajednice doživljavaju nerijetko i u svojim porodicama.
“Opasna imena”: Holandska predstava o genocidu u Srebrenici prvi put u BiH 9. Maja 2022. Vijest Predstava “Opasna imena”, koja govori o 8.000 ubijenih u Srebrenici, među kojima je i otac Alme Mustafić, bit će izvedena prvi put u Bosni i Hercegovini večeras, 9. maja, pred publikom u Narodnom pozorištu u Sarajevu. U razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Mustafić, režiser i jedan od glumaca kažu da bi za svaku od žrtava iz Srebrenice morao postojati spomenik ili predstava jer je svako od njih priča za sebe, te govore o značaju njenog predstavljanja publici izvan BiH kako bi shvatili razvoj genocida i dešavanja iz jula 1995. godine.
Žrtve iz BiH za žrtve u Ukrajini: Obećanje “Nikad više” nije ispunjeno 9. Maja 2022. Vijest Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” održali su u Sarajevu skup podrške žrtvama ruske invazije na Ukrajinu pod nazivom “Žrtve iz BiH za žrtve u Ukrajini”. Kako su predstavnici ovih udruženja rekli za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), skup predstavlja apel za zaustavljanje ratnih sukoba, ali i pruža podršku žrtvama Ukrajine.
Američki sud odbio ukinuti sankcije bratu Radovana Karadžića 9. Maja 2022. Vijest Okružni sud u Columbiji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) odbio je zahtjev Luke Karadžića za ukidanje sankcija koje su mu izrečene zbog pružanja podrške bratu Radovanu Karadžiću, haškom osuđeniku.