Suđenje

Presuda za krađu električne energije 3. maja

29. Aprila 2022.14:22
Na banjalučkom Osnovnom sudu, iznošenjem završnih riječi okončano je suđenje Darku Bajiću i Zlatku Martinoviću, koje optužnica Okružnog tužilaštva tereti za zloupotrebu ovlaštenja i krađu električne energije. Tužilaštvo traži osuđujuće presude, dok Odbrana tvrdi da je čitav proces bio skandalozan i zahtijeva oslobađajuću presudu.

Osnovni sud u Banja Luci
Osnovni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Optužnica tereti Darka Bajića iz Banjaluke da je kao kontrolor “Elektrokrajine” 2012. i 2013. godine, u namjeri sticanja imovinske koristi, Zlatku Martinoviću, korisniku ugostiteljskog objekta, nabavio i prodao dva magneta koji služe za ometanje čitača utroška električne energije. Martinovića optužnica tereti da je u ugostiteljskom objektu koristio magnete koje mu je prodao Bajić kako bi usporio rad električnih brojila i tako prikazao manji utrošak električne energije od stvarnog.

U završnoj riječi je Gordana Mijatović, tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, rekla da je utvrđeno kako je Martinović na ovaj način otuđio 12.535 kWh električne energije, vrijednosti 2.510 konvertibilnih maraka (KM), za koliko je i oštećeno preduzeće “Elektrokrajina”.

Tužiteljka Okružnog tužilaštva je kazala i da je posebnim istražnim radnjama, prisluškivanjem razgovora između Bajića, Martinovića i još nekih lica, dokazana svjesna namjera nabavke, prodaje i korištenja magneta za usporavanje električnih brojila.

“Komunikacija ne ostavlja sumnju u svjesno djelovanje optuženog Bajića”, rekla je tužiteljka Gordana Mijatović.

Ona je kazala i da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u akciji po nalogu Suda, u ugostiteljskom objektu koji je tada u zakupu držao Martinović pronašli sporni magnet.

“Zapisnik potvrđuje da je u šanku pronađen magnet proizvođača ‘Čajavec mikroelektronika’, umotan u izolir traku, a pronađene su i lotos maramice, koje služe da se magnet ne zalijepi za brojilo”, rekla je tužiteljka Mijatović.

Jasminka Jovišević, advokatica Darka Bajića, kazala je da je čitava akcija “Tesla” – u kojoj je tada pretresen i Martinovićev ugostiteljski objekat – urađena “traljavo”, da su dokazi u konkretnom slučaju izuzimani protivzakonito, da je jasno vidljivo da je naredba Suda o pretresu pogrešno napisana i da je zbog svega toga i u ovom, a i u mnogim drugim slučajevima pred sudovima u Republici Srpskoj, Odbrani olakšan posao.

Odbrana Darka Bajića tvrdi da Tužilaštvo ni optužnicu nije napisalo kako treba jer se Bajić tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, što nije moguće, jer u opisu njegovih, niti bilo čijih ovlaštenja u “Elektrokrajini” nije bilo da nabavlja magnete za usporavanje brojila električne energije.

“Ova optužnica ne sadrži obilježja krivičnog djela”, rekla je advokatica Jasminka Jovišević.

Ona je kazala da je Bajić eventualno mogao biti optužen za pomaganje u izvršenju krivičnog djela, a nikako za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Odbrana tvrdi da Tužilaštvo ničim nije dolazalo autentičnost presretnutih razgovora, kao ni počinjenje djela “krađa električne energije”. Jovišević je pitala i kako su policajci magnet pronašli u šanku ukoliko su imali naredbu za kontrolu samo mjesta gdje se nalazi brojilo.

Advokati oba optužena naglasili su kako u novom krivičnom zakoniku Republike Srpske radnje koje se Bajiću i Martinoviću stavljaju na teret ne potpadaju pod radnju “krađa električne energije”, tako da optuženi ne mogu odgovarati za krivično djelo koje ne postoji u optužnici.

Sudija Zoran Milojica je objavu presude najavio za 3. maj.

 

 

Vladimir Kovačević