Vijesti


Ukinut pritvor Nikoli Koprivici 28. Aprila 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Nikoli Koprivici, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti počinjen u mjestu Novoseoci kod Sokoca. Koprivica je početkom aprila iz Kanade izručen u Bosnu i Hercegovinu.
Ministar saobraćaja zatražio očitovanje kineskih kompanija nakon istraživanja BIRN-a BiH 27. Aprila 2022. Vijest Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta kazao je danas na konferenciji za medije da je kineskim kompanijama koje rade na rekonstrukciji sarajevske pruge proslijedio pitanja o prošlim poslovima, nakon priče Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o problematičnoj prošlosti jedne od potpisnica ugovora.
Ekshumacija više posmrtnih ostataka u Mostaru 27. Aprila 2022. Vijest Na lokalitetu Međine u Mostaru realizuje se proces ekshumacije nekoliko posmrtnih ostataka žrtava iz posljednjeg rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Tužilaštvo novo suđenje Hadžiću i ostalima traži pred Vrhovnim sudom Federacije BiH 27. Aprila 2022. Suđenje Federalno tužilaštvo zatražilo je od Sudskog vijeća Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) da ukine presudu kojom su nekadašnji načelnik sarajevske Općine Novi Grad Damir Hadžić i službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević oslobođeni optužbe za zloupotrebe u ovoj općini, dok je Odbrana predložila da se žalba odbije kao neosnovana.
Dušan Sladojević i Risto Lečić Žalbena sjednica na oslobađajuću presudu “ravnogorcima” zakazana za 18. maj 27. Aprila 2022. Vijest Sjednica na kojoj će se raspravljati o žalbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine po presudi kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić oslobođeni optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, zakazana je za 18. maj, potvrđeno je iz Državnog suda.
Podignuta optužnica protiv deset osoba za zločin u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. 27. Aprila 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv deset osoba u predmetu “Dobrovoljačka” zbog ratnog zločina počinjenog 3. maja 1992. godine u Sarajevu.
Zatražena oslobađajuća presuda Mirsadu Kukiću 26. Aprila 2022. Suđenje Odbrana Mirsada Kukića, koji je prvostepenom presudom osuđen na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno zloupotrebe pri zapošljavanju u “Elektroprivredi Bosne i Hercegovine”, zatražila je oslobađajuću presudu ili da se predmet vrati na ponovno suđenje.
Presuda u Brčkom: Pola godine zatvora zbog izborne prevare 26. Aprila 2022. Vijest Zbog pripreme prevare pri glasanju prije održavanja lokalnih izbora 2020. godine, Osnovni sud Brčko distrikta BiH osudio je Peju Mandeša na jedinstvenu kaznu zatvora od šest mjeseci. Istom presudom su, zbog pribavljanja glasova Mendešu i Hrvatskoj seljačkoj stranci (HSS), osuđeni i Jasmin Ravić na četiri mjeseca i Mato Gluhaković na dva mjeseca zatvora.
Hadžibegović: Svjedok govorio o prijetnji ubistvom 26. Aprila 2022. Vijest Na suđenju Tariku Hadžibegoviću, stručnom saradniku u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka koji je optužen za primanje mita, svjedok Odbrane govorio je o prijetnji ubistvom koje mu je prepričao Sead Zejnić.
U Srebrenici ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 26. Aprila 2022. Vijest Na površini terena prilikom asanacije na lokalitetu Lehovići-Trzan u Srebrenici, pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je ubijena u julu 1995. godine.