Vijest

Podignuta optužnica za zločine u Donjem Vakufu

29. Aprila 2022.13:53
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Miodraga Đurkića, nekadašnjeg upravnika zatočeničkog objekta “Vrbaspromet”, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog tokom 1992. godine na području Donjeg Vakufa.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Đurkiću se, prema saopćenju Tužilaštva, stavlja na teret da je od 21. juna pa do kraja septembra 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na području ove općine, kao kriminalistički i KDZ tehničar u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Donji Vakuf, te od početka jula do 23. septembra 1992. godine i upravnik zatočeničkog objekta “Vrbaspromet”, koji je bio pod nadležnošću SJB-a Donji Vakuf, počinio progon civilnog nesrpskog stanovništva općine Donji Vakuf zasnovan na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

“On se tereti za progon i nezakonita lišenja slobode i protivzakonita zatvaranja oko stotinu civila nesrpske nacionalnosti iz objekata SJB-a Donji Vakuf, ‘Đuđine kuće’ i TO Magacina, odvedenih u prostorije zatočeničkog objekta “Vrbasprometa”, a zatim mučenja, zlostavljanja, premlaćivanja na surove načine i nečovječna postupanja, od kojih posljedica je dvoje civila preminulo, a četiri zatočenika su odvedena u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena”, stoji u saopćenju.

Navode optužnice Tužilaštvo će, kako se navodi, dokazivati pozivanjem 47 svjedoka, saslušanjem vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Osoba po imenu Miodrag Đurkić se spominjala u više navrata kao upravnik “Vrbasprometa” na suđenju za ratne zločine u predmetu koji se trenutno vodi u Državnom sudu.

U tom predmetu za zločine počinjene nad civilima nesrpske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa optuženi su Jovan Šatara, Boško Savković i Sekula Šišić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Donji Vakuf, komandir i zamjenik komandira Stanice milicije, te bivši policajci Nenad Tanasić i Boško Bilić, Zdravko Balaban u svojstvu načelnika bezbjednosti 19. partizanske brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, te Jordan Ilić, nekadašnji vojni policajac ove brigade.

Na teret im je stavljeno protivzakonito zatvaranje civila, ubistva, mučenje, nečovječno postupanje te prisilni nestanak.

Optužnica protiv Đurkića proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje.

Lamija Grebo