Vijest

Podignuta optužnica za ratne zločine u Novoseocima kod Sokoca

29. Aprila 2022.13:34
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Nikole Koprivice “Nidže” zbog zločina počinjenih na području Novoseoca kod Sokoca, navedeno je u saopćenju Tužilaštva.


Nikola Koprivica. Foto:Tužilaštvo BiH

Kako je navedeno u saopćenju, Koprivica se tereti da je, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u općini Sokolac, u svojstvu pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, dana 21. na 22. septembar 1992. godine učestvovao u napadu na mjesto Novoseoci na području općine Sokolac, nastanjeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti.

“Nakon napada, žene i djeca odvojeni su od muškaraca, a zarobljeni muškarci vojnim kamionima transportovani na smetljište na lokaciji Ivan Polje, nekoliko kilometara od mjesta Novoseoci, gdje su dovedeni na rub deponije, te strijeljani i ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja”, stoji u saopćenju.

Koprivica se tereti da je lično i direktno, pucanjem iz automatskog oružja, učestvovao u ubistvima žrtava.

Na navedenoj lokaciji ubijene su 44 žrtve, od kojih je najmlađi ubijeni imao 14, a najstariji 77 godina. Tijela 43 žrtve ekshumirana su i pronađena, dok se za posmrtnim ostacima jedne žrtve još uvijek traga. Nakon počinjenog zločina, mjesna džamija je porušena, a ostaci bačeni na tijela žrtava na deponiji Ivan Polje, objašnjeno je u saopćenju.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo “zločin protiv čovječnosti”, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Početkom aprila ove godine Koprivica je izručen iz Kanade u Bosnu i Hercegovinu, a dva dana nakon toga određen mu je pritvor. Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva te je ukinuo pritvor Koprivici jučer, 28. aprila, dok su mu određene mjere zabrane putovanja, uz privremeno oduzimanje ličnih dokumenata, kao i zabrana sastajanja i približavanja svjedocima na udaljenost manju od 50 metara, kao i obavezno javljanje nadležnom organu.

Za zločine u Novoseocima u toku je sudski postupak protiv Dragomira Obradovića, bivšeg komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčila Pajića, bivšeg komandira čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Alekse Gordića, njegovog zamjenika, Miladina Gaševića, bivšeg zamjenika komandira Izviđačke čete, te Momira i Branislava Kezunovića, Željka Gaševića i Jadranka Šuke, nekadašnjih pripadnika te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su ušli u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni su prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.