Vijest

Najavljen dolazak nekoliko stotina ljudi na obilježavanje u “Dobrovoljačku”

29. Aprila 2022.16:22
Na obilježavanje godišnjice stradanja vojnika u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja, gdje je poginulo više pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA), doći će predstavnici udruženja proisteklih iz proteklog rata, nevladinih organizacija, predstavnici institucija i opština iz Republike Srpske.
Obilježavanje stradanja u Dobrovoljačkoj ulici. Foto: BIRN BiH

Ovo je rekao za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN BiH) Miroslav Maričić, predsjednik pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih historijskih događaja.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Vlade Republike Srpske za okupljanje u Ulici Hamdije Kreševljakovića, od 10 do 12 sati, te će u tom periodu biti privremeno obustavljen saobraćaj radi provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja.

Prema najavama na skupu će biti nekoliko stotina ljudi.

“Ne očekujemo nikakve probleme, niti veći rizik. Bit će Boračka organizacija Republike Srpske, porodice poginulih RS-a, Saveza logoraša, Udruženje veterana Republike Srpske, Savez RVI, Udruženja “Žena žrtva rata”, Udruženje civilnih žrtava. Idemo tamo da položimo bijele ruže, upalimo svijeće, damo izjave za novinare i vraćamo se nazad”, kaže Maričić i dodaje da će polazak biti u 10 i 40 sati ispred crkve u Miljevićima.

Isti dan će u 10 sati godišnjicu bitke u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici obilježiti “Zelene beretke”, gdje će biti položeno cvijeće i održani govori. Predsjednik Udruženja “Zelene beretke” Stari Grad Vahid Alić kaže da nakon toga, u 11 sati, idu na mezarje Kovači kako bi obilježili Dan šehida.

“Oni se nakon šest godina vraćaju u najgorem vaktu i koliko sam čuo dolazi 300 osoba. Mi ćemo pozvati svoje članove da tome uopšte ne pridaju značaj, da ne bi neko od nas napravio neku provokaciju ili bilo šta što bi druga strana željela. S naše strane neće sigurno biti provokacija i nije do nas što oni dolaze”, rekao je Alić, dodavši da oni nemaju ništa protiv obilježavanja na drugoj strani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ima najavljen dolazak 200 ljudi, potvrdio je za BIRN BiH portparol MUP-a KS-a Mirza Hadžiabdić.

“Uprava policije MUP-a KS-a donijela je plan osiguravanja navedenog javnog skupa i tim povodom bit će angažovan dovoljan broj policijskih službenika”, kazao je Hadžiabdić.

“Bit će zabranjen i pješački saobraćaj, koji će se odobravati u zavisnosti od procjene pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a, te ovisit od činjenice da li se kolona može sigurno kretati u neizmijenjenom režimu saobraćaja, u Ulici Hamdije Kreševljakovića – dionica od raskrsnice Ulice Hamdije Kreševljakovića i Ulice Čobanija do raskrsnice Ulice Hamdije Kreševljakovića i Ulice Save Skarića”, navedeno je u saopštenju Ministarstva saobraćaja KS-a.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv deset osoba u predmetu “Dobrovoljačka” zbog ratnog zločina počinjenog 3. maja 1992. godine u Sarajevu, kada se iz glavnog grada povlačila vojna kolona Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Iz Tužilaštva navode da se optužnica odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila, koji su mučeni i zlostavljani.

 

    Jasmin Begić