Vijesti


Skeneri i psi tragači nova nada za pronalazak preko sedam hiljada nestalih osoba 2. Septembra 2022. Vijest Psi tragači i novi skeneri za prepoznavanje posmrtnih ostataka, koji će se nastojati primjenjivati u narednom periodu, doprinijet će dodatnoj pomoći u pronalasku oko 7.600 nestalih s prostora Bosne i Hercegovine, poručeno je s okruglog stola Koordinacije udruženja porodica nestalih osoba u BiH.
Ured disciplinskog tužioca podnio zahtjev za suspenziju sutkinje Dalide Burzić 1. Septembra 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca je, zbog pokretanja krivične istrage protiv Dalide Burzić, podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti.
Posmatrači Koalicije “Pod lupom” zabilježili više od 600 izbornih nepravilnosti za mjesec dana 1. Septembra 2022. Vijest Koalicija “Pod lupom” je tokom pet sedmica zabilježila 636 izbornih nepravilnosti, od čega 390 slučajeva preuranjene izborne kampanje, od kojih je 157 reklamirano na društvenim mrežama, rečeno je na konferenciji za medije u Sarajevu, kao i da su prijave sa dokazima dostavljene Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH).
Blekić i ostali: Tvrde da su na prevaru ostali bez dionica “Unioninvesta” 31. Augusta 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka (KM) u predmetu “Profit”, svjedočili su nekadašnji radnici “Unioninvesta”, a u sudnici su predočeni ugovori o darivanju njihovih dionica u korist optuženog Jasmina Jusufranića.
Stevo Mumović: Prvi svjedoci Tužilaštva o zatvaranju i premlaćivanju stanovnika Vlasenice 31. Augusta 2022. Suđenje Prvi svjedoci Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu na suđenju Stevi Mumoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. godine na području Vlasenice, govorili su o dešavanjima na ovom području, zatvaranju muškaraca i njihovom maltretiranju.
Knjiga o logorima u BiH za borbu protiv revizionizma i očuvanje svjedočenja 31. Augusta 2022. Vijest Publikacija “Logori i druga mjesta zatočenja za vrijeme rata u BiH 1992.–1996. godine”, u kojoj su prikazana 322 zatočenička objekta u 15 općina u kojima je bilo zatvoreno najmanje 15.000 muškaraca, žena, djece, starijih i bolesnih osoba, edukativni je alat za borbu protiv revizionizma, relativizacije i neistina, rečeno je tokom predstavljanja u Sarajevu.
Transparency International: Zabilježeno značajno trošenje javnih sredstava u svrhu predizborne kampanje 31. Augusta 2022. Vijest Posmatrači Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI BiH) su tokom prethodna dva mjeseca zabilježili preko 1.300 primjera zloupotrebe javnih resursa u predizbornom periodu te ogromno povećanje javne potrošnje.
Odgođeno suđenje advokatu iz Prijedora optuženom za “zloupotrebu povjerenja” i “prevaru” 31. Augusta 2022. Suđenje Suđenje Draganu Radetiću, advokatu iz Prijedora koji je optužen za “zloupotrebu povjerenja” i “prevaru”, odgođeno je zbog spriječenosti pojedinih članova Sudskog vijeća Osnovnog suda u Banjaluci da prisustvuju ročištu.
Istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizam, u završnoj je fazi 31. Augusta 2022. Vijest Istraga u predmetu protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog da je počinio krivično djelo terorizma, u završnoj je fazi, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog tužilaštva, te mu je ukinut pritvor.
Osuđenima za zločine u Sarajevu odgođeno izdržavanje kazne do oktobra 31. Augusta 2022. Vijest Senadu Džananoviću i Edinu Gadži, pravosnažno osuđenim na ukupno 16 godina zatvora za zločine nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino Polje, odgođeno je izdržavanje kazne do kraja oktobra zbog njihovog zdravstvenog stanja, potvrđeno je iz Državnog suda.