Vijesti


Potvrđena presuda Hajrizu Doglodu za zločin kod Viteza 29. Augusta 2022. Vijest Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom je bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Hajriz Doglod osuđen na šest i po godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1993. na području Viteza.
Ukinuta presuda za ubistvo Marka Radića, osuđenog za ratne zločine u logoru “Vojno” 29. Augusta 2022. Vijest Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Mostaru, kojom je Josip Cvitanović osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva Marka Radića zvanog Maka, ranije osuđenog za ratne zločine.
Neizvjesno skoro usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa u Federaciji nakon prijedloga Vlade 26. Augusta 2022. Vijest Nakon što je Vlada Federacije utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u Federaciji, opozicioni zastupnici i stručnjaci koji su učestvovali u izradi dokumenta smatraju kako je teško očekivati da će sadašnji saziv održati sjednicu u vrijeme predizborne kampanje i usvojiti rješenja o sukobu interesa, koja u ovom entitetu nisu u primjeni od 2013. godine.
Naredne sedmice iznošenje žalbe na presudu za zločine u Vlasenici 26. Augusta 2022. Vijest U petak, 2. septembra, pred Apelacionim vijećem Državnog suda zakazana je sjednica na kojoj će se iznositi žalbe na prvostepenu presudu, kojom je Predrag Bastah osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva 34 osobe počinjena 1992. godine u Mračnom dolu kod Vlasenice.
Vijeće ministara usvojilo plan povratka državljana BiH iz Sirije i Iraka 25. Augusta 2022. Vijest Vijeće ministara je pola godine nakon što je zvanično predložen, na sjednici u četvrtak usvojilo Plan i program za povratak državljana Bosne i Hercegovine iz Sirije i Iraka. Porodice čiji članovi se nalaze u kampovima u ovim zemljama nadaju se konačnom pokretanju ovog procesa koji je zamrznut već godinama.
Potvrđena optužnica zbog kupovine automobila novcem boračke populacije 25. Augusta 2022. Vijest Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Šerifa Patkovića, bivšeg predsjednika Upravnog odbora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije i Sene Šehovića, bivšeg direktora Fondacije, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.
Žalbe na presudu za zločine u Bužimu zakazane za 23. septembar 25. Augusta 2022. Vijest Žalbe na prvostepenu presudu Mehmedu Aleševiću, osuđenom na pet godina zatvora zbog zločina počinjenih 1994. i 1995. nad zatočenim civilima u Bužimu, bit će iznesene 23. septembra pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine.
Blekić i ostali: “Drugi hajruje, a ‘Vranica’ plaća” 24. Augusta 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka (KM) u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu izjavio je da su drugi imali koristi od poslovanja “Vranice”, a da je ona bila u gubicima i završila u stečaju.
Dodikovu krivičnu prijavu protiv njega Džaferović smatra neutemeljenom 24. Augusta 2022. Vijest Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), podnio je krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića zbog, kako se navodi, zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja. Džaferović prijavu smatra neutemeljenom, a potez vidi kao promašenu Dodikovu inicijativu.
Crveni krst u Sarajevu postavio izložbu povodom tri decenije rada u BiH 24. Augusta 2022. Vijest U sklopu obilježavanja tri decenije rada Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u Bosni i Hercegovini, danas je postavljena izložba na Obali Maka Dizdara u Sarajevu pod nazivom “30 godina posvećenih humanosti“, koja predstavlja najvažnije aktivnosti MKCK-a od aprila 1992. godine do danas, saopćili su iz ove organizacije.