Vijest

Ured disciplinskog tužioca podnio zahtjev za suspenziju sutkinje Dalide Burzić

Ured disciplinskog tužioca je, zbog pokretanja krivične istrage protiv Dalide Burzić, podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti.


Sutkinja Suda BiH Dalida Burzić. Foto: BIRN BiH

Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti sutkinje nakon izvještavanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) o pokrenutoj istrazi protiv Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljice sarajevskog kantonalnog tužilaštva i sutkinje Državnog suda. U saopćenju Ureda se navodi da o njihovom zahtjevu odlučuje Prvostepena disciplinska komisija.

Prema Zakonu o VSTV-u, sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti, ako je protiv njih pokrenuta istraga u krivičnom postupku.

Kako je ranije saopćeno iz krovne pravosudne institucije, istragom je, pored Burzić, obuhvaćen i Meris Ćato, nekadašnji tužilac sarajevskog kantonalnog tužilaštva.

Ćato, koji danas radi kao advokat, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nije imao komentar. Sutkinja Burzić nije odgovorila na upit.

U saopćenju VSTV-a se navodi da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 1. septembra 2022. godine informisalo Vijeće o donošenju naredbe o sprovođenju istrage protiv više osumnjičenih lica.

Prema pisanju pojedinih medija u BiH, Državno tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv više osoba u slučaju “Dženan Memić” – nekoliko pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i jednog sabraćajnog vještaka, za krivično djelo ubistvo i pomaganje počiniocu nakon krivičnog djela, ali BIRN BiH nije dobio zvaničnu potvrdu.

Pred Državnim sudom u toku je suđenje za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu 2016. godine. Optuženi su Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa Ramić (ranije Mutap), tadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage Hasan Dupovac, policajac Josip Barić i radnik hotela Muamer Ožegović.

Oni se terete za organizirani kriminal, te sprečavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Nermina Kuloglija-Zolj