Vijest

Ured disciplinskog tužioca podnio zahtjev za suspenziju sutkinje Dalide Burzić

1. Septembra 2022.16:22
Ured disciplinskog tužioca je, zbog pokretanja krivične istrage protiv Dalide Burzić, podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti.


Sutkinja Suda BiH Dalida Burzić. Foto: BIRN BiH

Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti sutkinje nakon izvještavanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) o pokrenutoj istrazi protiv Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljice sarajevskog kantonalnog tužilaštva i sutkinje Državnog suda. U saopćenju Ureda se navodi da o njihovom zahtjevu odlučuje Prvostepena disciplinska komisija.

Prema Zakonu o VSTV-u, sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti, ako je protiv njih pokrenuta istraga u krivičnom postupku.

Kako je ranije saopćeno iz krovne pravosudne institucije, istragom je, pored Burzić, obuhvaćen i Meris Ćato, nekadašnji tužilac sarajevskog kantonalnog tužilaštva.

Ćato, koji danas radi kao advokat, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nije imao komentar. Sutkinja Burzić nije odgovorila na upit.

U saopćenju VSTV-a se navodi da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 1. septembra 2022. godine informisalo Vijeće o donošenju naredbe o sprovođenju istrage protiv više osumnjičenih lica.

Prema pisanju pojedinih medija u BiH, Državno tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv više osoba u slučaju “Dženan Memić” – nekoliko pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i jednog sabraćajnog vještaka, za krivično djelo ubistvo i pomaganje počiniocu nakon krivičnog djela, ali BIRN BiH nije dobio zvaničnu potvrdu.

Pred Državnim sudom u toku je suđenje za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu 2016. godine. Optuženi su Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa Ramić (ranije Mutap), tadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage Hasan Dupovac, policajac Josip Barić i radnik hotela Muamer Ožegović.

Oni se terete za organizirani kriminal, te sprečavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Nermina Kuloglija-Zolj