Vijesti


Optuženi za zločine u Foči nije pronađen na datoj adresi u Crnoj Gori 31. Augusta 2022. Vijest Iako je protiv Miodraga Nikačevića zvanog “Zunđa” i “Nikač” prije osam mjeseci podignuta optužnica koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče, u Državnom sudu još nije zakazano ročište za njegovo izjašnjenje o krivnji iz razloga što optuženi nije pronađen na adresi u Crnoj Gori.
U Banjaluci postavljena izložba sa 7.628 imena na Međunarodni dan nestalih osoba 30. Augusta 2022. Vijest Izložba sa imenima više od sedam hiljada nestalih osoba za kojima se još uvijek traga postavljena je u Banjaluci u utorak, na Međunarodni dan nestalih osoba.
Potpisan sporazum o jačanju finansijskih istraga i zapljeni imovine u Federaciji 30. Augusta 2022. Vijest Zbog dugih sudskih procesa, u kojima osumnjičeni prebacuju vlasništvo nad imovinom, gube se milionski iznosi, rečeno je na konferenciji za novinare u Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom tokom koje je predstavljen sporazum o jačanju finansijskih istraga i zapljeni imovine.
Članovi Istražne komisije za stanje u pravosuđu žale se na cenzuru unutar Parlamenta 30. Augusta 2022. Vijest Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kritikovala je Sekretarijat Državnog parlamenta da je odbio objaviti tonske zapise svjedočenja građana s posljednje sjednice, što članovi Komisije smatraju vidom opstrukcije transparentnosti njenog rada.
Božidar Perišić, Rade Garić i Enver Buza stupili na izdržavanje kazni zatvora 30. Augusta 2022. Vijest Božidar Perišić i Rade Garić, dvojica pravosnažno osuđenih za ratne zločine u Rogatici, odnosno u Vlasenici i Srebrenici, stupili su na izdržavanje kazne tokom ove godine, dok je Enver Buza, nakon višemjesečnog odlaganja, početkom augusta počeo sa izdržavanjem kazne zatvora za zločine u Uzdolu kod Prozora.
Transparency International poziva na odlučnije izmjene Zakona o javnim nabavkama 30. Augusta 2022. Vijest Predstavništvo međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini posvećene borbi protiv korupcije smatra kako izmjene Zakona o javnim nabavkama neće značajno unaprijediti borbu protiv korupcije, što je jedan od prioriteta na putu zemlje prema Evropskoj uniji (EU).
Krajem septembra ročište za izjašnjenje o krivnji Milenka Živanovića, koji se nalazi u Srbiji 30. Augusta 2022. Vijest Ročište na kojem bi se bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Milenko Živanović, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice u julu 1995. godine, trebao izjasniti o krivnji zakazano je za 21. septembar, ali u Državnom sudu nemaju potvrdu da li je optuženi, koji se nalazi u Srbiji, zaprimio poziv za ovo ročište.
“Ceste Federacije” za putnički automobil izdvajaju 75.000 maraka 29. Augusta 2022. Vijest Javno preduzeće “Ceste Federacije Bosne i Hercegovine” objavilo je poziv za javnu nabavku putničkog automobila u vrijednosti od 75.000 maraka bez PDV-a, u čijim se tehničkim specifikacijama navodi grijanje prednjih sjedišta, zatamnjena stakla te komforno telefoniranje s beskontaktnim punjenjem.
Tomaniću potvrđena kazna od sedam godina zatvora za zločine kod Zvornika 29. Augusta 2022. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom je Cvijan Tomanić osuđen na sedam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Zvornika.
Jednoglasno usvojen Prijedlog zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS-u 29. Augusta 2022. Vijest Skupština Kantona Sarajevo (KS) je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS kojim su regulisane tri oblasti u borbi protiv korupcije – sukob interesa, zaštita prijavitelja korupcije i jačanje integriteta u institucijama javnog sektora